Metamorfoza 172: Dragoceno orodje, vojaške mravlje in gorska kurježaba

Vojaške mravlje vrste Eciton burchellii (slika: Alex Wild via Wikimedia Commons).

Tokrat z vranami uporabljamo orodje, z mravljami krenemo na vojaške pohode in smo požrešni s kurježabo.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: V današnji novici predstavimo nedavno raziskavo o uporabi orodja pri vranah. Uporaba orodja pri teh ptičih je naprednejša kot pri mnogih živalih, ki uporabljajo orodje – vrane orodje tudi spravijo za poznejšo uporabo. V tej raziskavi pa ugotavljajo, da razlikujejo orodje tudi po kvaliteti.

Ali ste vedeli, da vse mravlje nimajo stalnega gnezda? To je sicer samo ena lastnost mravelj, ki jim pravimo vojaške mravlje. Ta življenjski stil se je razvil večkrat ločeno in je sila zanimiv!

Vaški posebneži: Tokrat je to gorska kurježaba, ogromna žaba s Karibov, ki požre vse, kar pride mimo. Hkrati je bila zaradi svoje velikosti pogosto na krožnikih lokalcev, zato je danes že zelo ogrožena. Gorska kurježaba v zemlji naredi penasta gnezda, paglavce pa hrani s sterilnimi jajci.

Vojaške mravlje vrste Eciton burchellii (slika: Alex Wild via Wikimedia Commons).
Bivak ene od številnih vrst krojaških mravelj (slika: Pavel Kirillov via Wikimedia Commons).
“Klobasasta muha” (ang. sausage fly) – samec vrste vojaških mravelj iz rodu Dorylus (slika: Alex Wild).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 172: Dragoceno orodje, vojaške mravlje in gorska kurježaba”