Metamorfoza 174: Odporne bakterije, medrečni pečinar in »bad-ass« muhe

Obrežna muha vrste Ochthera mantis (foto: Dick Belgers via Wikimedia Commons).

Tokrat smo z ježi gostitelji odpornih bakterij, kričimo z medrečnim pečinarjem in smo »bad-ass« z obrežnimi muhami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo raziskavo o odkritju proti antibiotikom odporne bakterije pri ježih. Najdba je nekoliko nenavadna, saj smo take bakterije poznali pri ljudeh in kot rezultat človeške rabe antibiotikov. Ta najdba kaže tudi na naraven izvor podobnih odpornosti pri bakterijah.

Kdo to tam poje? V 172. oddaji predvajano oglašanje, ki se sliši med cvrčanjem lokalnih kobilic, pripada dvema vrstama pečinarjev. Eno od teh vrst so pred kratkim opisali ravno na podlagi nenavadnega oglašanja.

Vaški posebneži: Tokrat je to rod obrežnih muh. To so majhne muhe z grabilnimi nogami, precej podobne tistim, ki so značilne za bogomolke. Muhe so zanimive po načinu plenjenja, med drugim so dobre plenilke komarjev, močne grabilne noge pa uporabljajo tudi med paritvijo.

Zahodni drevesni pečinar, soroden medrečnemu pečinarju (rod Dendrohyrax; foto: Valerius Tygart via Wikimedia Commons).
Obrežna muha vrste Ochthera mantis (foto: Dick Belgers via Wikimedia Commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 174: Odporne bakterije, medrečni pečinar in »bad-ass« muhe”