Metamorfoza 177: Hitri in drzni, morsko zrklo in cestni dirkač

Cestni dirkač vrste Geococcyx velox, Mehika (foto: Francesco Veronesi via Wikimedia Commons).

Tokrat smo hitri in drzni z morskimi sloni, gledamo z morskimi ježki in dirkamo s cestnimi dirkači.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Predstavimo raziskavo o razlikah med spoloma pri morskih slonih. Ugotavljajo, da se spola ne razlikujeta samo po telesni velikosti, ampak tudi po življenjskem stilu. Samci živijo hitro in drzno.

Ali ste vedeli, da morski ježki nimajo klasičnih oči, ampak vseeno vidijo. So morski ježki velika zrkla? Na nek način? Zgodba sploh ni tako enostavna in tudi odgovor ne enoznačen.

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež je ptič cestni dirkač, ki ga vsi dobro poznamo iz risanke. Kako pa res izgledajo ti ptiči in po čem so posebni?

Cestni dirkač vrste Geococcyx velox, Mehika (foto: Francesco Veronesi via Wikimedia Commons).

ZUNANJE POVEZAVE

Samca vrste severni morski slon se borita za prevlado.

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 177: Hitri in drzni, morsko zrklo in cestni dirkač”