Metamorfoza 184: Brneči netopirji, brezdušne živali in mega-stonoga

Skupki parazita Henneguya salminicola v mišicah postrvi (Michal Maňas via Wikimedia Commons).

Tokrat brnimo z netopirji, niti malo ne dihamo z ožigalkarji in smo ogromni s pradavnimi stonogami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Začnemo s predstavitvijo raziskave, v kateri pišejo o indicih o prvem sesalcu, ki oponaša žuželko. Gre za netopirje, ki ob nevarnosti brnijo kot ose ali čebele. Raziskovalci so postavili hipotezo, da se tako branijo pred sovami, njihovimi plenilci.

Vaški posebneži: Tokrat imamo kar dva. Prvi je res majhen ožigalkar, ki je zajedalec na postrvih. To je prva znana večcelična žival, ki sploh ne diha. Manjkajo ji mitohondriji in celo geni, ki bi nakazovali kakršnokoli celično dihanje. Drugi vaški posebnež je stonoga, ki je živela pred okoli 300 milijonov let. Gre za največjega nevretenčarja, ki je kadarkoli živel.

ZUNANJE POVEZAVE

Brnenje netopirjev
Prikupna stonoga rodu Arthropleura

Skupki parazita Henneguya salminicola v mišicah postrvi (Michal Maňas via Wikimedia Commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 184: Brneči netopirji, brezdušne živali in mega-stonoga”