Metamorfoza 189: REM spanje, riba v lulčkih in razporejen dojenček

Novo opisana vrsta vodne lilije, Victoria boliviana, v botaničnem vrtu (foto: E. Johnston via Wikimedia Commons).

Tokrat spimo s pajki, z ribami lezemo ne vemo, kam, in smo ogromni z lokvanjevkami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat razložimo odkritje aktivnega spanca, poznanega tudi kot REM spanje, pri členonožcih – pajkih. Gre za prvo najdbo tega tipa spanca, oz. temu podobnega spanca, pri kopenskih nevretenčarjih.

Ali ste vedeli, da Candiru ribica ni nevarna za vaše lulčke? Ribe iz rodu Candiru so zloglasne, a v resnici za človeka precej nedolžne ribice iz Južne Amerike.

Vaški posebnež: Tokrat so to vodne lilije. Te orjaške lokvanjevke, poimenovane po britanski kraljici Viktoriji, imajo več metrov velike liste, ki lebdijo na vodni gladini. Ti listi so primarno namenjeni zatemnitvi in s tem odstranitvi konkurence. No, so tudi dovolj stabilni, da zdržijo težo nekaj dojenčkov … ali težo enega, enakomerno razporejenega dojenčka.

ZUNANJE POVEZAVE

Članek o spancu pri pajkih

Riba candiru, Vandellia cirrhosa, po krvavem obedu (foto: Ivan Sazima in Jansen Zuanon via Wikimedia Commons).
Novo opisana vrsta vodne lilije, Victoria boliviana, v botaničnem vrtu (foto: E. Johnston via Wikimedia Commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 189: REM spanje, riba v lulčkih in razporejen dojenček”