Metamorfoza 191: Jadranje, sintetično petje in štrkave rakovice

Modra rakovica (Callinectes sapidus) v luži preži na manjše rakovice mahače oz. goslače (Ocypodidae). Slika: Johnson s sod. 2022. Ecology 103: e3787.

Tokrat plenimo z rakovicami, bežimo z žabami, pojemo z modeli in jadramo z močeradi.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo dne novi raziskavi. Prva je terensko poročanje novega obnašanja modrih rakovic, ki so bile doslej znane kot izključno vodni plenilci. Raziskovalci pa poročajo, da lovijo tudi s skoki iz plitvih lužic, kakor mali krokodili. Druga raziskava je zgodba o oboroževalni tekmi med plenom in njihovimi plenilci. Bolj natančno, gre za to, katera obrambna strategija je pri žabah boljša – biti pameten in hiter, ali manj pameten in dobro skrit.

Kdo to tam poje? Razložimo skrivnostni zvok, ki smo ga predvajali v prejšnji redni oddaji.

Vaški posebneži: Tokrat je to potujoči močerad. Majhen in gracilen, diha samo skozi kožo. Ampak to še ni vse. Živi visoko v krošnjah dreves. Iz teh včasih tudi skače in ob tem jadra.

Modra rakovica (Callinectes sapidus) v luži preži na manjše rakovice mahače oz. goslače (Ocypodidae). Slika: Johnson s sod. 2022. Ecology 103: e3787.
Potujoči močerad, Aneides vagrans (slika: Wikimedia Commons).

ZUNANJE POVEZAVE

Modre rakovice napadajo kot krokodili – članek s slikami
Modre rakovice napadajo kot krokodili – video
Potujoči močerad med poskusi v zračnem tunelu

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 191: Jadranje, sintetično petje in štrkave rakovice”