Metamorfoza 192: Oddaja mrtvih

Andrejev klitoris, Clitoria andrei (foto: Marco Schmidt via Wikimedia Commons).

Tokrat obujamo mrtve, od prarib in pragob, preko otroških pošasti vse do klitorisov in rastline haha.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Tokrat smo posneli posebno oddajo v času dneva mrtvih. Vsak si je izbral en organizem, ki je že izumrl, a je ta organizem zaradi takšnih in drugačnih razlogov za to oddajo vredno obuditi. Tako se pogovarjamo o »praribi« tiktaliku, pomembnem vmesnem členu v evoluciji vretenčarjev, pa o gobi stolpu, ki je zaznamovala kopno, ko tam še ni bilo visokega rastja. Za tem pogledamo, kako je izgledala tullyjeva pošast, ki ni plod otroške domišljije. Omenimo še bolj recentne orjaške lenivce, Andrejev klitoris in rastlino haha.

Možen izgled ribe Tiktaalik (foto: Nobu Tamura via Wikimedia Commons).

 

Goba stolp, rod Prototaxites (foto: www.jfhdigital.com).

 

Tullyjeva pošast, Tullimonstrum gregarium (foto: Nobu Tamura via http://spinops.blogspot.com/2016/03/tullimonstrum-gregarum.html).
Okostje orjaškega talnega lenivca, Megatherium americanum (foto: Ballista via Wikimedia Commons).
Andrejev klitoris, Clitoria andrei (foto: Marco Schmidt via Wikimedia Commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 192: Oddaja mrtvih”