Metamorfoza 193: Minimorfoza

Lobanji dinozavra z okroglo in podolgovato luknjo za očeno zrklo, s porazdelitvijo sil ob grizenju (foto: Lautenschlager S. 2022. Communications Biology 5: 754).

Tokrat z veščami oprašujemo ponoči, zalezujemo s plamenkami, grizemo z dinozavri, plenimo z megalodonom in smo solzavi s psi.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE & ZUNANJE POVEZAVE

Minimorfoza je kratka oddaja, v kateri predstavimo zanimive raziskave, ki se niso uvrstile v redno oddajo.

Raziskava 1: Nočni opraševalci

Poljudni članek
Znanstveni članek

Raziskava 2: Zalezovanje plamenk

Poljudni članek https://www.sciencenews.org/article/lionfish-slow-fast-prey-predator-patience?fbclid=IwAR0T2TRRcCHw0PJqDLVVvXzZwQwO1pFD6DyCfTdkpKr2VhqAUA4oOqykJzc

Znanstveni članek https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.1085?fbclid=IwAR3VJRV44i_TrJqe1NQjbb8Tj8cmywHvXK0W1yJmyuimwHfvvepQFA4GkxM

Raziskava 3: Očesne luknje v lobanjah dinozavrov

Poljudni članek
Znanstveni članek

Raziskava 4: Megalodon je bil krovni plenilec vseh morij

Poljudni članek
Znanstveni članek

Raziskava 5: Solzavost psov

Poljudni članek
Znanstveni članek

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 193: Minimorfoza”