Metamorfoza 194: Drobnovratnik, lobanja lenivcev in igrajoči čmrlji

Hrošč drobnovratnik, Leptodirus hochenwartii (foto: Yerpo via Wikimedia Commons).

Tokrat se igramo s čmrlji, si merimo lobanje z lenivci in gremo v jame z drobnovratnikom.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Predstavimo nov članek, ki ponuja podporo za to, da se čmrlji igrajo. Igrajo? Mar ni to vretenčarska lastnost? Očitno ne, zato pa je zanimivo!

Ali ste vedeli, da je imela Alenka domačo nalogo? Oz. da so imeli izumrli orjaški lenivci zanimive lobanje? V bistvu ugotovimo, da ne vemo prav dosti – obstaja nekaj hipotez, malo pa tudi špekuliramo.

Vaški posebnež tokrat je naš znameniti hrošč drobnovratnik. To je prva znanstveno opisana jamska žival in to prav iz naših jam.

ZUNANJE POVEZAVE

Video čmrljev, ki se igrajo s kroglicami. 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 194: Drobnovratnik, lobanja lenivcev in igrajoči čmrlji”