Metamorfoza 195: Nadzorovano skakanje, fiksacija dušika in kislinoljubna žaba

Zasluzene zračne korenine pri koruzi (foto: Jean-Michel Ané via news.wisc.edu).

Tokrat skačemo s skakči (žuželkami), s koruzo fiskiramo dušik, z žabo pa smo kislinoljubni.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novico o prvi temeljiti raziskavi skakanja pri žuželkah skakačih. Ti so med najpogostejšimi žuželkami in znani kot dobri skakači. Do zdaj so njihovi skoki veljali za nenadzorovane, resnica pa je ravno obratna!

Ali ste vedeli, da so nekatere rastline sposobne fiksacije dušika? Gre za koruzo, ki v resnici sicer prav zares tega ni zmožna, ampak poskrbi, da je tega zmožna s pomočjo bakterij.

Kdo to tam poje: Kvarnik! Ta zvok pripada žabi, ki je hkrati vaški posebnež. Posebna ni samo po tem, da se paglavci razvijejo že v mami, ampak tudi po tem, da živijo v oz. ob vrčkih mesojedih rastlin vrčkovk.

Zasluzene zračne korenine pri koruzi (foto: Jean-Michel Ané via news.wisc.edu).
Žaba vrste Philautus nepenthophilus (foto: Etter in sod. 2021. Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research 59: 1064-1096.).

ZUNANJE POVEZAVE

High-speed posnetki skakanja in stabilizacije skokov pri žuželkah skakačih (trije videi na koncu »Supplementary materials«).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 195: Nadzorovano skakanje, fiksacija dušika in kislinoljubna žaba”