Metamorfoza 197: Mravlje, »mleko« in zanimivi penisi

Orjaški brezoblični penis (Amorphophallus titanum) s semeni, botanični vrt v Liberecu, Češka (foto: Skaryd via Wikimedia Commons).

Tokrat z mravljami proizvajamo »mleko« in se preštevamo, z osami preganjamo plenilce in smo brezoblični z orjaškim penisom.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Najprej predstavimo novo raziskavo o presenetljivo prelomno ugotovitvijo iz življenja mravelj v splošnem. Bube namreč proizvajajo tekočino, malce senzacionalistično imenovano kar »mleko«, s katerim se krmijo ostale mravlje, vključno z ličinkami. Za tem predstavimo raziskavo o samcih os, ki nimajo žela. Vseeno se branijo pred plenilci, to pa počnejo kar s svojimi ščetinastimi penisi.

Ali ste vedeli, da so mravlje najbolj številčne žuželke? In koliko jih je na planetu? Pred desetletji sta njihovo številčnost čez palec ocenila znana mirmekologa, zdaj pa imamo bolj strukturirano oceno. Vam številke s 15 in več ničlami sploh kaj povedo?

Vaški posebneži: Današnji vaški posebnež »sliši« na ime orjaški brezoblični penis. Pa sploh ne gre za žival, ampak za sorodnika rastlin, ki so pogoste okrasne rastline naših stanovanj.

Orjaški brezoblični penis (Amorphophallus titanum) s semeni, botanični vrt v Liberecu, Češka (foto: Skaryd via Wikimedia Commons).

ZUNANJE POVEZAVE

Orjaški brezoblični penis, Amorphophallus titanum – Wikipedia z nazornimi fotografijami vseh stopenj rastline.

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 197: Mravlje, »mleko« in zanimivi penisi”