Metamorfoza 201: Leteče gliste, oglašajoče rastline in špricajoča školjka

Školjka »pacific geoduck« (Panopea generosa; foto The Evergreen State College via Wikimedia Commons).

Tokrat plenimo s pajki, skačemo z glistami, se oglašamo in srkamo z rastlinami in špricamo s školjkami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Začnemo z raziskavo evropskih pajkov cvetnih okrogljičarjev, ki so invazivni v ZDA. Tam so pokvarili raziskavo na spečih samotarskih čebelah in osah. Raziskovalci so nepričakovano odkrili, da domače žuželke med nočnim počitkom nimajo obrambe pred temi evropskimi plenilci.

Nadaljujemo s fascinantnim odkritjem o glistah, ki so znani paraziti žuželk. Ne samo, da so te gliste fascinantne po tem, da skačejo na žuželke, zdaj so odkrili, da si pri iskanju »pomagajo« tudi z elektrostatičnim nabojem svojih žrtev.

Novice zaokrožimo z novo raziskavo odziva na stres pri rastlinah. Raziskovalci so ugotovili, da rastline ob stresu proizvajajo slišen zvok, katerega morebitna funkcija pa je zaenkrat še neznana.

Ali ste vedeli, koliko energije potrebujejo rastline za prenos »soka«? Predstavljajte si visoka drevesa, ki morajo za normalno življenje prenašati vodo, obogateno s hranili, od korenin vse do najvišjih listov. Tega ne počnejo tako kot živali, ki imajo za to posebno mišico – srce. In koliko energije porabijo za takšno srkanje? Presenetljivo malo!

Vaški posebneži: Tokrat samo eden in to je največja školjka, ki se zagrebe v podlago. Je falične oblike, za različne namene pa jo izrabljamo tudi ljudje.

Školjka »pacific geoduck« (Panopea generosa; foto The Evergreen State College via Wikimedia Commons).

ZUNANJE POVEZAVE

Pajki, ki plenijo speče žuželke: slikovni material in avtorjev opis

Skakajoče gliste, ki se »prilepijo« na žuželke

Največja školjka, ki se zakopava

[metamorfozaopis]
Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 201: Leteče gliste, oglašajoče rastline in špricajoča školjka”