Metamorfoza 202: Veganska žaba, parfumirane čebele in vodnati kaktusi

Morska krava (U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters via Wikimedia Commons).

Tokrat dišimo s čebelami, oprašujemo z žabami, pijemo vodo iz kaktusov in smo počasni z osami in morskimi kravami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Začnemo z raziskavo o vrsti divjih čebel, pri kateri se samci parfumirajo. Prav ste prebrali, aktivno nabirajo dišave in jih tudi aktivno raznašajo ob pravem času. V raziskavi so testirali hipotezi, da to služi »prepričevanju« samic.

Nadaljujemo z raziskavo o nenavadni žabi, ki je edina na svetu, ki ni žužkojeda, temveč sadjejeda. Izkaže se, da ta žaba ni samo edina znana veganska žaba na svetu, temveč tudi oprašuje rastline in raznaša njihova semena.

Ali ste vedeli, da v puščavi ne moremo preživeti s pitjem vode iz kaktusa? No, skoraj nikoli. Če se znajdete v puščavi brez vode, a z mačeto v roki, so vaše možnosti še vedno izredno nizke.

Vaški posebneži: Danes sta to dva, posebne ose in morske krave. Pri osjem posebnežu gre za ose samotarke, ki, kot se zanje to spodobi, napadajo in paralizirajo druge členonožce, da so tako sveža hrana za njihove ličinke. Vendar to še ni vse – pri teh osah samice sploh nimajo kril, na njihov edini plen pa jih prinese kar samec. Morske krave so precej drugačni posebneži. So velike, počasne in simpatične prebivalke plitvih morij, ki se pasejo na obrežni vegetaciji.

Opuncija, Opuntia ficus-indica, Mehika. Eden od redkih kaktusov, ki jih lahko jemo (Bruno Rijsman via Wikimedia Commons).
Sodčkasti kaktusi iz rodu Ferocactus, ki jih prav tako lahko jemo (Karelj via Wikimedia Commons).
Osja vrsta iz rodu Zaspilothynnus (družina Thynnidae), eden od predstavnikov, kjer so samice precej manjše od samcev in brez kril (foto: Fritz Geller-Grimm via Wikimedia Commons).
Morska krava (U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters via Wikimedia Commons).
[metamorfozaopis]
Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 202: Veganska žaba, parfumirane čebele in vodnati kaktusi”