Metamorfoza 205: Ultra temne ribe, strupene nevarnosti in sterilno parjenje

Strupeno obalno jabolko, Hippomane mancinella (Hans Hillewaert via Wikimedia Commons).

Tokrat smo ultra temni z ribami, strupeni z jabolki in gosenicami, s črmlji in ribami pa se sterilno parimo.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo raziskavo iz življenja črmljev. Socialne žuželke, kot so čebele (čmrlji so samo velike čebele!) in mravlje, so znane po tem, da se razmnožujejo samo kraljice. Te se parijo še pred ustanovitvijo kolonije, njihov zarod pa so nato sterilne delavke, vojaki in druge kaste. Zdaj pa smo dognali, da to ni čisto res. Pri črmljih delavke namreč ohranijo funkcionalna spolovila in se ob določenih pogojih še lahko razmnožujejo!

Ali ste vedeli, da imajo tudi nekatere ribe ultra-temno kožo? Ampak zakaj, ko pa gre za globokomorske ribe, torej tiste, ki živijo v popolni temi. Vseeno verjetno poznamo odgovor, zakaj je temu tako.

Vaški posebneži: Tokrat predstavimo kar tri. Najprej zagrizemo (ha, ha,…) v obalno jabolko, ki pa ga v resnici ni dobro jesti. No, tudi dotikati se ga ni dobro in celo gledati ne!

Drugi tokratni posebnež je orjaška sviloprejka, metulj, čigar gosenica velja za najbolj strupeno gosenico, verjetno pa bi po strupenosti v splošnem kotiral precej visoko.

Nazadnje predstavimo še ribo amazonskega molija. Gre za redek primer vrst, kjer najdemo samo samice. Te pa se ne razmnožujejo brez paritve, za kar »uporabijo« samce sorodnih vrst. Pogledamo še, kaj nas raziskave na teh ribah lahko naučijo o evoluciji osebnosti.

ZUNANJE POVEZAVE

Ribe z ultra temno kožo
Amazonski moli in Kate Laskowski

Strupeno obalno jabolko, Hippomane mancinella (Hans Hillewaert via Wikimedia Commons).
Skupina strupenih gosenic vrste Lonomia obliqua (foto: Centro de Informações Toxicológicas de Santa Catarina – http://www.cit.sc.gov.br via Wikimedia Commons).
[metamorfozaopis]
Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 205: Ultra temne ribe, strupene nevarnosti in sterilno parjenje”