Metamorfoza aprila, maja in junija

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ste zamudili katero od naših nedavnih objav? Preverite, kaj se je v podkastu dogajalo med aprilom in junijem ter najzanimivejše novice, ki jih nismo omenili! #Metamorfoza

JUNIJ 2016

– Metamorfoza 023: Želve

Z dr. Melito Vamberger iz prirodoslovnega muzeja v Dresdnu se pogovarjamo o vsem, kar ste si o teh nenavadnih živalih od vedno želeli vedeti. O tem, kakšna je njihova sistematika, kako je sestavljen njihov oklep, katere so največje, najmanjše in najstarejše, podamo pa tudi nekaj bolj nenavadnih informacij.

– Metamorfoza 022: Človeška ribica

Tokrat o vsem, kar ste vedno želeli vedeti o človeški ribici. Z nami se pogovarjata Gregor Aljančič in dr. Magdalena Aljančič iz jamskega laboratorija Tular ter prof. dr. Rok Kostanjšek, vodja skupine za primerjalo anatomijo vretenčarjev Oddelka za Biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

ribica

MAJ 2016

– Metamorfoza 021: Marketing opraševanje, pršice na obrazu in mikrobna pestrost

Kakšna je prava pestrost mikrobov na Zemlji (in na našem telesu)? Ali veste, da na naših obrazih žurajo mikroskopsko majhne pršice? Predstavimo tudi opraševanje rastlin, ki je pravzaprav samo njihov marketing, z več paralelami v našem svetu. Za konec pa še o dvokrpem ginku, ki je res posebno in precej smrdljivo drevo.

– Metamorfoza 020: Ksenomorfne čeljusti, trganje telesa in regeneracija

Prerijski psi so sicer rastlinojedi, pa vendar tudi »množični morilci«. Nekateri pajki imajo elastično ojačane čeljusti. Hidra je majhen trdoživnjak, ki si ob vsakem hranjenju raztrga telesno steno in tako ustvari nova usta. Spoznajte organizme z največjo sposobnostjo regeneracije – obnovijo okončine, prebavila, dihala in razmnoževalne organe. Ali ste vedeli, da je dvojna čeljust ribe morene služila kot inspiracija za ksenomorfno pošast iz filma Osmi potnik?

– Metamorfoza 019: Oralni seks

Pogovarjamo se o nedavnem odkritju oralnega seksa pri pajkih. Razložimo tudi druge primere iz živalskega sveta. Za uvod v oddajo sicer najprej o plejadi nenavadnih vedenj pri pajkih, od obvezovanja partnerja in čepitve njegovih genitalij do samo-kastracije in spolnega kanibalizma.

Prsica

APRIL 2016

– Metamorfoza 018: Mafijski krokodili, strupene ptice in eksplozivni hrošči

Tokrat o tem kako kukavice vedo, kaj se dogaja z njihovimi podtaknjenimi potomci ter o mafiji podobnemu odnosu med krokodili in vodnimi pticami. Poznamo kar nekaj strupenih organizmov, med njimi so tudi ptice! Hrošči krešiči pa za obrambo uporabljajo eksplozivno mešanico kemikalij v svojih zadkih!

– Metamorfoza 017: Spolna selekcija in homoseksualnost

Predstavimo prvo zares obširno študijo, v kateri so testirali staro hipotezo, da spolna selekcija tekom evolucije močneje oblikuje tako samce kot samice. Razložimo »efekt zapora« pri populaciji kornjač in se bolj splošno pogovarjamo o homoseksualnosti v živalskem svetu. Za konec pa, ali ste že slišali za živali z imeni »vraža spolzek k***c« in »koščeno-ušesna rito-riba«?

Pelod

NEOMENJENE NOVICE

Spremembe v zgradbi kljuna pri znamenitih Darwinovih ščinkavcih zdaj spremljamo tudi na genetskem nivoju.

Genom razkriva, zakaj imajo žirafe dolgi vrat

Hrošči govnači so evoluirali z dinozavri. So z njihovim izumrtjem tudi sami doživeli upad pestrosti?

Strup klopotač je natančno prirejen ubijanju določenih veveric

 

Če vam je všeč, kar počnemo, lahko naše delovanje tudi finančno podprete. Hvala vsem, ki ste že in tistim, ki morda še boste. Veseli bomo tudi vsakršnega komentarja, kritike in pohvale. Dosegljivi smo tudi na metamorfoza@metinalista.si. HVALA, ker ste z nami!

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Redno jih z gosti predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

Naslovna fotografija: Maritime Aquarium at Norwalk via https://visualhunt.com.

0 replies on “Metamorfoza aprila, maja in junija”