Meta PHoDcast 32: Jana Zidar Forte, tolmačka

Jana Zidar Forte (foto: Jaka Geltar)

Z Jano Zidar Forte o delu, pomenu in raziskovanju tolmačev. #MetaPHoDcast

Na Meta PHoDcast se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Jana Zidar Forte (@tolmacka) je magistrica tolmačenja, zaposlena kot asistentka na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete. Že od nekdaj si je želela postati tolmačka, za kar moraš poleg obvladanja maternega in še dveh tujih jezikov imeti tudi določene osebnostne in psihofizične lastnosti. Nevroznanstvenikom še vedno ni jasno, kako lahko tolmači tako spretno obvladajo več miselnih procesov hkrati. Jana v doktorskem delu analizira jezikoslovne lastnosti govorov, ki nastanejo pri simultanem konferenčnem tolmačenju. Zanima jo, ali so ta besedila bližje pisani ali govorjeni besedi, kar preverja z referenčnim korpusom Gigafida in korpusom govorjene slovenščine GOS. Verjame, da bi bila marsikatera komunikacija bolj učinkovita, če bi ljudje pogosteje najemali tolmače. Na večerjo bi povabila japonskega pisatelja Harukija Murakamija, čeprav bi oba verjetno bolj uživala v teku – pred kratkim je tudi prebrala njegovo tekaško knjigo. V ogled priporoča znanstvenofantastični triler Selfless. Upa, da bo imela po zagovoru disertacije več časa tudi za pisanje svojega bloga.

Jana Zidar Forte v kabini za tolmače (foto: osebni arhiv JZF).
Jana Zidar Forte v kabini za tolmače (foto: osebni arhiv JZF).

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv AS)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv AS)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 32: Jana Zidar Forte, tolmačka”