Meta PHoDcast 34: Aleš Maver, genetik

Aleš Maver (foto: osebni arhiv AM)

Z medicincem Alešem Maverjem o klinični genetiki. #MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

ALEŠ MAVER (@alesmaver) je doktor medicine, zaposlen na Kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko, kjer vodi Center za mendelsko genomiko. Nad genetiko se je navdušil v času srednje šole in že ob vpisu na Medicinsko fakulteto je vedel, da ne želi postati zdravnik, ampak raziskovalec. Genetski zapis razloži s prispodobo ogromne enciklopedije, ki je za vsakega posameznika unikatna, hkrati pa so razlike med nami presenetljivo majhne – razlikujemo se le v vsaki tisoči črki.

Aleš Maver (foto: osebni arhiv AM)
Aleš Maver (foto: osebni arhiv AM)

 

Več na TEJ povezavi.

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

 

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 34: Aleš Maver, genetik”