Meta PHoDcast 35: Maša Čater, biotehnologinja

Z biotehnologinjo Mašo Čater o tem, kako iz odpadnega rastlinskega materiala pridobivati bioplin. #MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Masa_Cater_01
Maša Čater (foto: osebni arhiv)

MAŠA ČATER je dokončala študij biotehnologije in bila mlada raziskovalka na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Raziskovala je biotehnološki proces pridobivanja bioplina. Namesto z žiti je mikrobno biomaso hranila z odpadnim lignoceluloznim materialom, ki je izrazito težak za razgradnjo in kot tak skorajda neprimeren za uporabo v bioplinarnah. Maša je težavo rešila z dodatkom novega igralca – bakterije iz vampa goveda.

Več na TEJ povezavi.

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

 

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 35: Maša Čater, biotehnologinja”