MetaPHoDcast 40: Martin Vodopivec, fizik

S fizikom Martinom Vodopivcem o oceanografskem modeliranju in uhatih klobučnjakih, eni izmed najbolj razširjenih vrst meduze.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

(foto: Tinkara Tinta)
(foto: Tinkara Tinta)

MARTIN VODOPIVEC je mladi raziskovalec na Morski biološki postaji v Piranu in doktorski študent Varstva okolja na UL. Po izobrazbi je sicer fizik – diplomiral je iz numeričnih simulacij vpliva velikih molekularnih oblakov na gibanje zvezd – in ravno veselje do numeričnih simulacij in modeliranja ga je pripeljalo najprej na Agencijo RS za okolje, kjer je sodeloval pri razvoju mreže operativnih oceanografskih modelov, nato pa na sedanje delovno mesto. V doktorski disertaciji razvija fizikalno-ekološki model disperzije in populacijske dinamike uhatega klobučnjaka (lat. Aurelia aurita), ene izmed najbolj razširjenih vrst meduze.

Tudi če ne bi bil znanstvenik, bi bil Martin povezan z morjem – preden je postal raziskovalec, je bil tretjinski lastnik podjetja za izdelavo windsurf desk Flikkaboards. V branje priporoča knjigi Menuet za kitaro in Gotovo se šalite, gospod Feynman! Poleg Vitamila Zupana in fizika Richarda Feynamana bi bili gostje na njegovi večerji oz. banketu slavnih še plezalec Reinhold Messner, glasbenik Leonard Cohen, pisatelj Kurt Vonnegut, windsurfer Robert Teriitehau in režiser Andrej Tarkovski. Med njegovim najljubšimi filmi je ravno njegov Solaris, poleg tega ga je v zadnjem času navdušil še film Mladost.

V pogovoru je večkrat poudaril, da o meduzah vemo premalo. Če kjerkoli opazite katerokoli vrsto meduze, je zato zelo dobrodošlo, da vsako opaženje (kraj, čas, število, vrsta) sporočite na njegov e-mail naslov, po možnosti s pripetimi fotografijami. Pri prepoznavanju vrste, se lahko oprete na plakat programa CIESM. S tem boste zelo pomagali strokovnjakom s tega področja. Kdo ve, mogoče nekoč dobimo celo aplikacijo, ki nas bo opozarjala na njihovo prisotnost v bližini kopališč.

Uhati klobučnjak (Aurelia aurita)  (foto:  Tihomir Makovec)
Uhati klobučnjak (Aurelia aurita) (foto: Tihomir Makovec)
Na dan mojega obiska (20. 1. 2016) je bil najden nov primerek meduze Mavia benovici,  poimenovane po pokojnem hrvaškem profesorju Adamu Benoviću. Gre za novo vrsto meduze v severnem Jadranu, ki je bila prvič odkrita v sezoni 2013/2014, lansko leto je pa ni bilo.
Pelagia benovici, novo odkrita vrsta klobučnjaka (foto: Tihomir Makovec)
Mavia benovici, novo odkrita vrsta klobučnjaka (foto: Tihomir Makovec)

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

0 replies on “MetaPHoDcast 40: Martin Vodopivec, fizik”