Meta PHoDcast 43: Barbara Zorec, farmacevtka

S farmacevtko Barbaro Zorec o metodah pospeševanja dermalnega in transdermalnega vnosa zdravilnih učinkovin.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

BARBARA ZOREC je magistra farmacije in doktorska študentka biomedicine, zaposlena pa je v Laboratoriju za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V doktorski nalogi primerja tri metode za pospeševanje vnosa zdravilnih učinkovin preko kože, elektroporacijo, laserje in ultrazvok, o katerih lahko več preberete tudi v njenem članku v Zdravniškem vestniku. Ekperimente večinoma izvaja ex vivo, na tkivih prašičjih ušes, vendar je metode preizkusila tudi na lastni koži in zagotavlja, da so neboleče. Njeno raziskovalno delo poteka tudi v sodelovanju s podjetjem Iskra Medical in z Univerzo Cantebury na Novi Zelandiji, kjer projekt podpira sklad Marsden. Je tudi ena izmed treh letošnjih štipendistk nacionalnega programa Za ženske v znanosti.

Poleg raziskovanja Barbaro zanimata še šport in glasba, na večerjo pa bi peljala Alberta Einstaina. Priporoča knjigo Štoparski vodnik po galaksiji, njen najljubši film pa je The Bucket List. Na spletu najraje pogleda kak posnetek TED predavanj – na temo elektroporacije na primer priporoča TEDxgovor prof. dr. Damijana Miklavčiča, predstojnika Laboratorija za biokibernetiko.

20141021_131602
Barbara Zorec pri eksperimentalnem delu na prašičjem ušesu (foto: Nataša Pavšelj)

Avtorica naslovne fotografije je  Nataša Pavšelj.

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode

0 replies on “Meta PHoDcast 43: Barbara Zorec, farmacevtka”