Meta PHoDcast 83: Marko Grgurovič, računalničar

Marko Grgurovič (foto: StatrtupCafe.si)

Z Markom Grgurovičem o optimizaciji algoritmov na grafih in razpetosti med raziskovalnim delom na doktoratu in delom v industriji iger.

#MetaPHoDcast

Subscribe to
Meta PHoDcast

Or subscribe with your favorite app by using the address below

Marko Grgurovič je doktorski študent računalništva in informatike na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (FAMNIT), kjer je tudi diplomiral in magistriral. Na fakulteti tudi asistira pri predmetu Razvoj iger.

Pod mentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika in doc. dr. Roka Požara pripravlja doktorsko disertacijo s področja teoretičnega računalništva z naslovom Optimizacija in grafi: učinkovitost nekaterih algoritmov v teoriji in praksi. Za laično razlago algoritme primerja s kuharskimi recepti, pri njihovi optimizaciji pa v računalništvu iščejo navdih tudi v naravi, na primer v kolonijah mravelj.

Marko je trenutno zaposlen v svojem podjetju, kjer razvija videoigro Mordhau, za katero je lani na Kickstarterju želena sredstva zbral v manj kot enem dnevu, na voljo pa bo na začetku naslednjega leta. Kljub uspehu v industriji, bi obžaloval, če se ne bi vpisal na doktorski študij. Pravi namreč, da se občutki, ko reši praktičen problem v industriji, ne morejo primerjati z občutki pri reševanju znanstvenih problemov.

Ko rešiš problem v znanosti, se počutiš, kot da bi zmagal nad vesoljem.

Zaradi hkratnega dela na doktoratu in igri, nima veliko časa za druge stvari. Doktorskim študentom priporoča zapisovanje svojih idej in uporabo urejevalnika besedil TeX.

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.