Mi vsi smo wlan slovenija in wlan slovenija je mi vsi

(via wlanslovenija)

Z razvojem in razširitvijo Interneta na vse aspekte družbe in posameznikovega življenja je Internet v razvitem svetu postal tako rekoč nepogrešljiv. Ampak hkrati s tem, je postal tudi obvezujoč. Vse več dejavnosti in izmenjave informacij poteka izključno na Internetu in če do njega nimaš dostopa, si iz tega izključen. To je še toliko bolj problematično za ljudi, ki so že iz drugih razlogov na robu družbe. Digitalni prepad še bolj poglobi ovire, ki so jim izpostavljeni.

Tudi, če si Internet lahko privoščiš, ga ne moreš uživati povsod. Mogoče ga imaš naročenega doma, ga imaš na voljo v službi, šoli, ampak pogosto ga moraš plačati še enkrat, recimo mobilnemu operaterju.

Če živiš na ruralnih območjih, se ti lahko zgodi, da priklop na komercialnega Internetnega ponudnika preprosto ni na voljo, ker je, tvojemu interesu navkljub, za ponudnika komercialno nepraktično pripeljati Internetno povezavo do tebe, oziroma vsaj Internetno povezavo zadostne kakovosti. Poselitev je preprosto preredka.

(via wlanslovenija)
(via wlanslovenija)

Vse te težave se rešujejo na različne načine. EU in država ponujajo subvencije komercialnim operaterjem, da pokrivajo ruralna območja. Knjižnice ponujajo brezplačen dostop do Interneta socialno ogroženim. In gostinci v svojo ponudbo vse pogosteje vključujejo tudi brezplačen WiFi. Ampak obstaja tudi drugačen pristop. Pristop, kjer si lahko ljudje medsebojno pomagamo, da naslovimo vse od zgoraj naštetih problemov. Tega spodbuja tudi pobuda wlan slovenija. Za razumevanje tega pristopa se je treba najprej zavedati, kaj Internet sploh je.

Internet je preprosto omrežje omrežij. Globalno omrežje, kjer so manjša omrežja povezana med seboj tako, da lahko vsa komunicirajo med seboj. Ko se priklopiš na svojega Internetnega ponudnika, se v resnici priklopiš na njegovo omrežje, ki je povezano z ostalimi omrežji po svetu, na Internet.

Internet je tako obstoj povezav. Povezav med vsemi temi omrežji, do teh omrežij, in tudi sama omrežja so sestavljena iz povezav. Žičnih, brezžičnih, telefonskih, optičnih, kabelskih, satelitskih, itd.

Vsakdo od nas lahko vzpostavi kakšno dodatno Internetno povezavo, brezžično, in Internet razširi naprej. To na nek način narediš že s tem, ko pri sebi doma postaviš WiFi točko, da se lahko na Internet priključek v hiši povezuje celotna družina, ki tam živi. Razširiš povezavo od ponudnika Interneta do vseh računalnikov in naprav v hiši. Ampak podobno lahko vzpostavljamo nove povezave ter širimo povezljivost v Internet tudi med hišami, med soseskami in naselji. Pogosto imamo doma zakupljeno obstoječo povezljivost v Internet, ki je morda ne izkoriščamo polno, ali pa vsaj ne vseh 24 ur v dnevu, in če vsakdo da na voljo del te neizkoriščene povezljivosti, postavi svojo odprto točko pri sebi doma, jo podeli z drugimi, potem lahko pokrijemo celotno Slovenijo z brezplačnim osnovnim Internetom za vse.

(via BattleMash.org)
(via BattleMash.org)

No, seveda, medtem ko je odprt brezžični Internet povsod lep cilj, je najbolj smiselno videti takšno skupnostno delovanje kot dopolnilo obstoječim možnostim. Komercialni ponudniki pogosto ponujajo hitre povezave, zagotovljeno kakovost delovanja in tehnično podporo. Vse to so stvari, ki jih plačaš pri komercialnem ponudniku. Medtem ko je omrežje pobude wlan slovenija prav tako stabilno in delujoče, je vendarle eksperimentalne narave in deluje na osnovi prostovoljstva. Na primer, medtem ko si sodelujoči v omrežju radi pomagajo med seboj pri odpravljanju morebitnih tehničnih težav, to poteka v prostem času posameznikov.

Tako nastalega odprtega omrežja ne vodi tržna logika, ampak želja po komuniciranju, povezovanju. Nihče ga nima v lasti, je emergenten pojav sodelovanja.

Ena odprta dostopna točka še ne pomeni omrežja, ampak dve pa že. Več jih je, več povezav je, bolj uporabno je omrežje. In v vsakem naselju se wlan slovenija omrežje razširi s prvo točko. Ta spodbudi sosede, da odprte točke postavijo pri sebi, in počasi se naselje pokrije. Točke se na vidni razdalji namreč med seboj povezujejo v tako imenovani “mesh”, v mrežo, ter z Internetom pokrijejo celotno območje med in pod seboj. Točki, ki se vidita s hriba na hrib, dostop do Interneta omogočita tudi dolini med njima.

Celotno wlan slovenija omrežje in vsa skupnost se vrtita okrog učenja o tehnologijah, eksperimentiranja, preizkušanja novih idej in raziskovanja ter razvijanja lastnih odprto-kodnih tehnologij, dostopnih vsem, kot so recimo nodewatcher, sistem za spremljanje delovanja takšnega velikega odprtega omrežja, in KORUZA, sistem za brezžične optične povezave.

Če se želiš pridružiti, si dobrodošel/a. Več informacij o omrežju je na voljo na spletni strani omrežja. Najlažje je začeti s postavitvijo točke, iščemo pa tudi ljudi, ki bi pomagali pri sami pobudi, da ta postane gibanje. Če te zanima, kako pripeljati nekaj pozitivnega v družbo, in tudi če sam/a nisi tehnično podkovan/a, se vseeno pridruži.

Od 3. do 9. avgusta 2015 je v Mariboru izredna priložnost, da spoznaš globalno skupnost, ki vzpostavlja takšna omrežja po celotnem svetu. Organiziramo dogodek Battlemesh, na katerega prihajajo strokovnjaki s celega sveta, da en drugemu predstavimo, kako omrežja rastejo in kakšne so tehnologije, uporabljene pri tem. Pridi!

 

(via wlan slovenija)
(via wlan slovenija)

Avtorji: wlan slovenija je pobuda, ki želi ljudem omogočiti prost dostop do brezžičnega Interneta, še posebej tistim, ki jih trg Internetne povezljivosti zaobide. Pobudo tvorimo posamezniki, gnani z željo po medsebojnem sodelovanju, souporabi, po povezovanju, deljenju znanja in nenazadnje po opolnomočenju ljudi, da sami poskrbijo zase. Že prej porojena v glavah nekaj posameznikov, je ideja pri nas vzniknila slabih 10 let nazaj, po predavanju enega naših prijateljskih omrežij, Funkfeuer-ja, v Kiberpipi. V začetku leta 2009 je kot wlan ljubljana klila predvsem po Ljubljani, leta 2011 pa po postavitvi točk v drugih slovenskih krajih zrasla v vseslovenski wlan slovenija. Od leta 2012 imamo vzpostavljeni trajni neodvisni brezžični povezavi tudi z Avstrijo in Hrvaško (več o zgodovini tukaj).

 

wlanslovenija Facebook

wlanslovenija blog

0 replies on “Mi vsi smo wlan slovenija in wlan slovenija je mi vsi”