Mlad mož piše vprvič gospodičini, ki se mu je prikupila.

Častnik piše pismo (avtor: Gerard ter Borch via Wikimedia)
Častnik piše pismo (avtor: Gerard ter Borch via Wikimedia)
Častnik piše pismo (avtor: Gerard ter Borch via Wikimedia)

Visoko spoštovana gospica!

Morda se boste moje malenkosti komaj še spominjali.

Bilo je pred tremi tedni pri … v hiši … Bili ste tam s svojo materjo. Vaše lepo obnašanje, Vaše pametno govorjenje, kakor tudi Vaša izredna lepota, vse to je naredilo globok utis na mene, da Vas nisem mogel več pozabiti. Med tem časom sem toliko lepega o vas slišal, da je moja srčna želja, natančneje seznaniti se z Vami, ako je Vaša draga volja.

Ker se vam nečem usiliti na ulicah ali na sprehodih, prosim Vas pismeno, da mi sporočite, če imam kaj upanja, pridobiti si Vaše srce, in ako so Vaša častita mati zadovoljna s tem, prosim Vas za ustop v Vašo hišo.

Mislim, da o moji vrednosti ne boste dvomili, ter se ne bojim, ako hočete pri druzih ljudeh poizvedeti, kaj o meni pravijo.

Ako je pa Vaše srce že oddano, udal se bom, akoravno težkega srca, v svojo osodo ter blagoslavljal tistega, ki je toliko srečen, da je vrednega spoznan tako blage in plemenite gospice.

Izvolite milostno v kratkem osrečiti me z dragovoljnim odgovorom.

Z odličnim spoštovanjem udani Ivan Radovinski.

Ugoden odgovor.

Dragi gospod!

Vaše pismo me je iznenadilo. Upam, da me ne boste slabo sodili, ako Vam odkritosrčno rečem, da me je razveselilo. Kajti tudi jaz sem se že davno naučila, spoštovati Vas, ker se toliko lepega o Vas in Vaši značajnosti sliši, ter je Vaše obnašanje povsem plemenito. Pokazala sem Vaše pismo svoji mami. Moja mati so mi rekli, da nimajo nič proti temu, ako nas blagovolite obiskati, ter zaupajo Vaši poštenosti.

Ako so Vaši nameni resni in pošteni, hočem Vas z veseljem pozdraviti v naši hiši ter se Vašega zaupanja vredno izkazati.

S pozdravom spoštovanja Emilija Spiričeva.

 

Vir: Zbirka ljubimskih in snubilnih pisem. Po raznih vzgledih sestavil F. H. (Sedmi natis). V Ljubljani. Založil in prodaja Janez Giontini. 1901.

 

Preberite tudiNauk za spisovanje ljubimskih in snubilnih pisem

 

Značke
0 replies on “Mlad mož piše vprvič gospodičini, ki se mu je prikupila.”