Mlad mož razkrije deklici svojo ljubezen

(avtor: Hermann Kern via Wikimedia)
(avtor: Hermann Kern via Wikimedia)
(avtor: Hermann Kern via Wikimedia)

Predraga, ljubljena gospica!

Odpustite mi mojo smelost, da se obračam pismeno do Vas. Molčal sem, dolgo molčal in trpel, pa zatrta ljubezen je prelomila spone in ne morem Vam dalje zakrivati, da – Vas prisrčno ljubim! Vse moje misli so vedno pri Vas! Moje hrepenenje ste le Vi! Brez Vas mi ni živeti! Ne hudujte se nad menoj! Usmilite se jetnika pred Vašimi nogami, ki ste ga očarali s svojo lepoto! Moja osoda je v Vaših rokah! Vaša ljubezen bo naredila mene najsrečnejšega človeka, brez nje pa moram obupati! Izvolite! Razsodite! Do jutri pričakujem Vašega odgovora ter trepetam med upanjem in bojaznijo.

Vas do groba ljubeči Lavoslav Vzletel.

 

Neugoden odgovor

Cenjeni gospod Vzletel!

Kolikor tudi znam oceniti resničnost Vaših za mene častnih občutkov, moram Vam vendar sporočiti, da so moj oče prestrogi v tej zadevi in ne dovolijo nobenega znanja, kateremu bi v kratkem ne sledila tudi poroka. Ker Vam Vaše okolščine do zdaj ne pripuščajo ženitve, in ker tudi jaz nimam premoženja, ostalo bi najino znanje brez pravega namena, in sprlo bi me z mojimi stariši, ki sem jim pokorščino dolžna. Izprevideli boste sami, da v takih razmerah ne morem drugače odgovarjati.

Sicer pa bodite mojega polnega spoštovanja preverjeni, s katerim se podpišem udana Meta Brodnikova.

 

Vir: Zbirka ljubimskih in snubilnih pisem. Po raznih vzgledih sestavil F. H. (Sedmi natis). V Ljubljani. Založil in prodaja Janez Giontini. 1901.

 

Preberite tudi: 

Nauk za spisovanje ljubimskih in snubilnih pisem

Mlad mož piše vprvič gospodičini, ki se mu je prikupila.

 

Značke
0 replies on “Mlad mož razkrije deklici svojo ljubezen”