Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah

Foto via Unsplash https://unsplash.com/photos/a-group-of-birds-flying-56LTkSPYOVI.

Skupaj z uredništvom časopisne hiše DELO v četrtek, 14. marca ob 11h, vabimo na Fakulteto za družbene vede na razpravo, na kateri bomo govorili o pomembnih temah, ki zadevajo participacijo državljanov in državljank na evropskih volitvah, s posebnim poudarkom na Sloveniji, ki se sooča z eno najnižjih stopenj volilne udeležbe v Evropski uniji.

Razprava z naslovom “Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah” bo osredotočena na razloge za nizko politično angažiranost mladih, njihovo zanimanje za teme, povezane z Evropsko unijo, in vpliv enakosti spolov na volilno udeležbo. Iskali bomo odgovore na vprašanja, kot so:

  • Zakaj mladi ostajajo ob strani političnih procesov?
  • Kako enakost spolov vpliva na demokratično participacijo v kontekstu EU volitev?
  • Kako lahko spodbudimo mlade, da postanejo bolj aktivni udeleženci in udeleženke v političnem življenju Evropske unije?

Cilj razprave, ki jo bosta moderirala Nataša Briški (Metina lista) in Ali Žerdin (DELO), je tudi identificirati strategije za povečanje volilne udeležbe med mladimi in zagotoviti, da so glasovi vseh spolov enakopravno zastopani.

V iskanju rešitev za krepitev evropske demokracije in aktivnejše sodelovanje mladih v evropskem političnem prostoru bodo svoja znanja, mnenja in izkušnje delili:

  • Mojca Drčar Murko, nekdanja evropska poslanka
  • Jaša Levstik, Alumni Evropskega mladinskega parlamenta Slovenija” in “Core-organizator European Youth Event Berlin (EYE Berlin)”
  • prof. dr. Tanja Rener, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, profesorica za sociologijo družin in sociologijo spolov, raziskovalka na področju študij mladine in ženskih študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.
  • dr. Zoran Stančič, svetovalec predsednice republike za evropske zadeve, član ekspertov mreže Evropske komisije Team Europe Direct
  • Sara Štiglic, aktivistka
  • Dušan Vučko, dolgoletni direktor Službe DVK

Kot posebna gosta se bosta prek spletne povezave razpravi pridružila evropska poslanka Ljudmila Novak in evropski poslanec dr. Milan Brglez.

In da bo mera polna, je tu še nagradna igra. Vsem, ki se boste okrogle mize udeležili v živo, DELO podarja enomesečno brezplačno naročnino na delo.si. Med vsemi, ki boste aktivirali brezplačno naročnino, bodo izžrebali nekoga, ki bo za nagrado osvojil izlet v Bruselj ali Strasbourg.

Razprava z naslovom “Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah” bo na Fakulteti za družbene vede (Kardeljeva pl. 5, Ljubljana) v četrtek, 14. marca 2024 ob 11h.

0 replies on “Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah”