Moja najljubša anekdota o Mariji Tereziji

Nina Kožar (foto: osebni arhiv)
Nina Kožar (foto: osebni arhiv)
Nina Kožar (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Nina Kožar, bralka, pobudnica gibanja Knjigobežnice ​in ponosna članica skupine Nogomet za punce. Čez dan načrtuje websajte in piše strategije spletnih nastopov. Na Twitterju jo najdete pod @opica.

Moja najljubša anekdota o Mariji Tereziji je zgodba o Slovencih in krompirju. Da bi nahranila ljudstvo, je dala cesarica saditi krompir širom imperija, Slovenci pa ne bi bili Slovenci, če si ne bi vtepli v glavo, da nas hoče pravzaprav zastrupiti, zato smo ga podnevi pridno sadili, ponoči pa še bolj pridno metali ven. Čigava pamet je prevladala lahko vsako nedeljo vidite na svojem krožniku, od Marije Terezije pa smo dobili veliko več, kot le pire in tenstanca. Vse otroke, od plemiških do kmečkih je poslala na obvezno šolanje, potegnila jasno črto med cerkvijo in krono, pobirala davke tudi od plemstva in klera, svoje otroke je dala cepiti proti črnim kozam in s tem ostalim staršem pokazala,da se nimajo česa bati in zreducirala birokratski aparat na minimum. Postavila je temelje moderni Evropi, ki jo zdaj tako uspešno razdiramo in s tem vsak dan znova dokazujemo, da ji enostavno ni bilo para.

Junakinja tedna je bila Marija Terezija, na spodnjih povezavah pa izbor člankov, ki ste jih morda spregledali med tednom:

Ponedeljek – praznik 🙂

Torek – Vladarica, ki so jo ljudje imeli radi

Sreda – Reformatorka z občutkom

Četrtek – »Naposled imajo Habsburžani dedca in ta je ženska.«

Petek – Vsak se mora naučiti brati, pisati in računati

Privoščite si tudi: Fatalne Habsburžanke in lojalistične Slovenke (avtor: dr. Andrej Rahten)

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, LjubljanaHvala!

0 replies on “Moja najljubša anekdota o Mariji Tereziji”