Na naši domačiji se bralne navade ne razlikujejo med zimo in poletjem: Boštjan Gorenc – Pižama

Boštjan Gorenc - Pižama (foto: osebni arhiv)
Boštjan Gorenc - Pižama (foto: osebni arhiv)
Boštjan Gorenc – Pižama (foto: osebni arhiv)

Avtor: Boštjan Gorenc – Pižama, človek s črkami, stand-up komik in prevajalec. Na Twitterju se skriva pod @Pizama, njegove zapise lahko berete v Špehšpilji, skupaj z Anžetom Tomićem pa ustvarjata Glave, podcast za legitimno preživljanje prostega časa. Dvakratni nosilec naslova SSOL in ponosen lastnik bronastega delfinčka za petminutno plavanje mrtvaka v morju.

Na naši domačiji se bralne navade ne razlikujejo med zimo in poletjem, razen tega, da pozimi ne berem tolikokrat na terasi kot poleti. Se pa letos poletje pokriva s krajšim razdobjem, ko na mizi nimam nobenega prevajalskega projekta, in tedaj skušam nadoknaditi kakšne bukvice za nazaj. Letošnja poletna bera je tako okusen šmorn domačega in tujega leposlovja (brez rozin, sicer Nataša tega zapisa ne bo objavila na Metini listi) s posipom stvarne literature.

Janez Grm: Sinice, Sablje, Sladoled

Grmovega mladca sem prvič poslušal pred leti na proznih mnogobojih, kjer se je predstavil s kratko zgodbo o nenavadnem ritualu, ki je malce spominjal na Široko zaprte oči, v njej pa je združil motive Kovičevega Mačjega mesta in Svetlanine Pekarne Mišmaš. S tisto me je dobil in od tedaj naprej sem velik ventilator. Sinice, Sablje, Sladoled prinašajo prerez njegovega kratkometražnega ustvarjanja, ki se sprehaja po raznolikih žanrih s skupnim imenovalcem iskrivega besedovanja in bolj ali manj subtilnega humorja. Zgodbe so tematsko raznolike, od erotične koliščarske fantazije do bizarnih detektivk. Definitivno eno najobetavnejših imen slovenske proze. Vsak pisatelj, ki da liku v zgodbi ime ter vzdevek Tone Forenzik Tof, si zasluži Prešernovo nagrado. Nasprotnih mnenj ne šmirglam.

Robert Rankin: The Educated Ape and Other Wonders of the Worlds

V tretji knjigi iz Rankinovega meta-viktorijanskega niza se vračata govoreči opičjak Darwin in največji britanski detektiv, Cameron Bell, ki je Dickensu služil kot model za gospoda Pickwicka. Tokratni nabor anahronizmov in steampunkovskih mašinerij vključuje marsovsko bojno ladjo, predelano v časoplov, in hadronski trkalnik v krožni progi londonske podzemne. Oče za lase privlečene proze je z zadnjimi knjigami znova našel iskrivost in zalet zgodnjih pripovedi, vseeno pa nestrpno čakam na obljubljeno novo nadaljevanje brentfordske sage. Bere se ob primerno ohlajenem pivu.

Dr. Zmago Šmitek: Poetika in logika slovenskih mitov

Strokovna, a poljudno spisana razprava o slovenskih mitih in njihovi umestitvi v širši indoevropski kontekst. Drevesa, junaki, pokrajine, jezik, iskalci izročila. Rad raziskujem našo mitologijo in Šmitkova knjiga je skupaj z Mitološkim izročilom Slovencev primerna vstopna točka za potopitev v svet kralja Matjaža, Radegosta in zmajev. Manjka samo Pižamator oz. Pizamator, obskurno slovansko božanstvo maščevanja, ki ima v vsej zgodovini celi dve omembi. Čeprav sumim, da gre zgolj za evfemističen zapis razširjene slovanske kletvice.

John Lloyd in John Mitchinson: The QI Book of the Dead

Tale se mi že dolgo svaljka po policah, pa mi še ni skočila v roke za dalj časa. Stvaritelj genialnega britanska kviza QI in glavni raziskovalec pri kvizu sta sestavila knjigo precej zanimivih nekrologov, ki povzemajo manj znana dejstva o življenjih znanih ljudi, ob katerih zastrižemo z ušesi. Tako recimo izvemo, da se je Hans Christian Andersen na smrt bal golih žensk, da je Oliverja Cromwela kmalu po rojstvu odnesla udomačena opica njegovega dedka, in da je Richard Feynman tako ljubil svoje diagrame, da je z njimi porisal svoj kombi. Tako kot druge knjige, ki se dičijo s franšizo Quite Interesting, je zabavna, polna nepričakovanih nasmihanj ter kot kolaž kratkih zapisov genialno čtivo za poletje ali katerikoli drug poletni čas na školjki.

G. Willow Wilson: Alif the Unseen

Romaneskni prvenec nagrajene ameriške striparke, ki že desetletje živi v Egiptu. Zgodba o najstniškem hekerju, ki se skriva pod imenom Alif, združi visokotehnološki svet 21. stoletja na Bližnjem vzhodu, s svetom arabske mitologije. Že pred časom sem prebral zastonjsko poglavje na kindlu in zdaj bo končno prišla na vrsto v celoti. Če ne bo tako dobra, kot obljubljajo, grem do vseh, ki so ji dali pet zvezdic, in jih pocukam za tasladke.

 

Preberite tudi: Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo

 

Značke
,
0 replies on “Na naši domačiji se bralne navade ne razlikujejo med zimo in poletjem: Boštjan Gorenc – Pižama”