Na poletne zmenke 2013: Jana S. Javornik

Jana S. Javornik (foto: osebni arhiv)
Jana S. Javornik (foto: osebni arhiv)
Jana S. Javornik (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Jana S. Javornik, raziskovalka držav blaginje in usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja. Trenutno razpeta med Umeå Univerzo na Švedskem in Univerzo v Leedsu v VB. Večna migrantka, trikratna davkoplačevalka, v dostopu do pravic, in tudi sicer, pa Slovenka na “državljanskih počitnicah” . Na Twitterju jo najdete pod @JanaSvenska.

Na mojih geografskih koordinatah sonce redko in nežno sije. Zime so dolge in črno temne do prvega snega, poletja nimajo noči. Moj neprilagojen svetilni senzor takrat prepušča pretirane zaloge svetlobe. Biološka ura je kot na ekstaziju in možgani od srede maja do avgusta opravijo v povprečju 22 delovnih ur, od tega jih je 18 namenjenih branju in pisanju.

Prvo leto sem, znanstveno, na enem osebku, samodokazala, da lahko ob takem ritmu ‘normalno’ funkcioniram približno mesec dni. Potem izgubim smisel kakršnegakoli organiziranega artikuliranja misli, v vseh jezikih, sledi izguba nadzora nad telesnimi gibi in kolesom, nakar v gozdu pri spalnici vidim kenguruje in medvede. Pojav prvega je na mojih koordinatah znanstveno nemogoč, drugega pa so drugi, prespani ljudje, prvič videli šele letos.

Da ubežim sramotam te in one vrste, si junija predpišem koordinate z nočjo in temperaturami do plus 35, da izravnam minuse preteklih mesecev. Moj poletni zemljevid obvezno vključuje Slovenijo, meni najljubšo počitniško destinacijo. Tako me letos najdete pod krošnjami, med sivko, z nogami v Soči in Nadiži, v zelenem hotelu mojih staršev.

Če naletiš name, cenjena bralka, cenjeni bralec, pristopi, lahko poklepetava o tem in onem, zagotovo pa o knjigah, ki čakajo na poletni zmenek:

Mark Blyth: Austerity. The History of a Dangerous Idea

Če imaš čas prebrati samo eno knjigo o aktualni krizi, preberi to.

Richard Ford: Canada

Po nekaj prebranih straneh Fordova najboljša doslej.

Jeremy Clarkson: Driven to Distraction

Zaljubljena v Clarksona, v njegove kolumne in oddajo, v kateri je, med drugim, uporabil Adriino prikolico in jo spremenil v vagon. Knjigo sem sicer podarila prijatelju Andreju, a dovolil mi jo bo prebrati, je omenil.

Bill Watterson: The Authoritative Calvin and Hobbes

Dr. Sabina mi je, ko sem vpila nad nespečnostjo, zaradi drugih razlogov, predpisala obvezno branje otroške literature, po možnosti v postelji. Možgani da se sprostijo in počasi zdrsnejo v Mižiland. Brez Calvina in Hobbsa (in Alana Forda) mi več zaspati ni in sline se mi cedijo po klonu Cocomanovih trdovezanih izvodov.

Vojislav Despotov: Drvodelja iz Nabisala, Evropa broj 2, Psihopatak …

Z neponovljivim Vojislavom me je spoznal Matjaž Hanžek, najprej preko romanov, nato v Fužinah. Dogovorila sva se za snidenje v Srbiji, leta 1999 ali 2000 je bilo. Zdi se mi, da je prejel knjižno nagrado, eno mnogih. A je januarja 2000 umrl. Preko romanov in poezije ima svoje mesto tudi v mojem edinem stalnem domu. Za okus ena njegovih:

Vojislav Despotov – Prljavi snovi

Odbacio sam prljave snove
o sreći,
radujem se prirodnoj nestašici
prljavih snova.
Kao učenik Stanislavskog i Tarzana
smejem se direktno iz mozga,
kad bi me pustili s lanca
istrčao bih pravo u matericu
i tamo organizovao
rock-koncert.

Edvard Kardelj: Smeri razvoja političnega sistema socialističnega samoupravljanja

Kako razumeti sedanjost, če ne poznaš preteklosti?

Na poletne zmenke 2013!

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis Oštir.

 

Značke
,
One reply on “Na poletne zmenke 2013: Jana S. Javornik”
  1. says: Jana

    Svoje poletno branje sem pravkar osvežila z novelami kolega Garya Frya, iskrivega britanskega kolega z Univerze v Leedsu. Dr Gary Fry je raziskovalec-pisatelj, katerega zgodbe se odvijajo v misterijev polnem Yorkshiru, njegova novela iz 2012 THE RESPECTABLE FACE OF TYRANNY pa je bila uvrščena na seznam The British Fantasy Awards:
    http://www.gary-fry.com/

Komentiranje je zaprto.