[NAPOVEDUJEMO] Pogovor s Fulbrightovimi štipendistkami in štipendisti

Ob 75. obletnici programa Fulbright in 30. obletnici njegovega izvajanja v Sloveniji bomo z globalno uveljavljenimi slovenskimi raziskovalkami in raziskovalci govorili o sodelovanju v programu Fulbright.

Raziskovalke in raziskovalci bodo obudili spomine na njihovo življenje in raziskovanje v Združenih državah Amerike, primerjali bomo stanje akademskega sveta v ZDA in v Sloveniji, vprašali se bomo tudi, kaj so prednosti raziskovanja v ZDA in kaj morda pomankljivosti ter kaj so iz svojih bogatih izkušenj v tujini kasneje prenesli v Slovenijo.

Govorili bomo tudi o tem, ali še poteka njihovo sodelovanje z institucijami in raziskovalnimi skupinami, pri katerih so gostovali. V sproščenem pogovoru pa se bomo dotaknili tudi prihodnosti in govorili o tem, kako lahko izboljšamo sodelovanje med slovenskimi in ameriškimi znanstveno-raziskovalnimi inštitucijami.

UDELEŽENKE IN UDELEŽENCI (po abecedi):

  • Izr. prof. dr. Matjaž KUNTNER, evolucijski biolog in arahnolog z Nacionalnega inštituta za biologijo. Med leti 2016 in 2017 je gostoval v Washingtonu, DC kot Fulbrightov štipendist v National Museum of Natural History in Smithsonian Institution.
  • Prof. dr. Nike KOCIJANČIČ POKORN, prevodoslovka s Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani. V akademskem letu 2015/2016 je gostovala na Kent State University v Ohiu v okviru programa Fulbright.
  • Prof. dr. Janez MAVRI je kemik s Kemijskega inštituta. Leta 2004 je kot Fulbrightov štipendist gostoval na University of Southern California v Los Angelesu.
  • Prof. dr. Nadja FURLAN ŠTANTE je raziskovalka na področju religijskih študij, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Inštitut za Filozofske študije. V akademskem letu 2008/09 se je kot Fulbrightova štipendistka izpopolnjevala na Univerzi Berkeley v Kaliforniji.
  • Prof. dr. Blaž ZUPAN je računalničar s Fakultete za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani. V akademskem letu 2013/2014 je kot Fulbrightov štipendist gostoval na Baylor College of Medicine v Teksasu.

Z nami bo tudi Špela SUŠEC, predstavnica Ameriške ambasade v Sloveniji, koordinatorica programa Fulbright, ki bo predstavila njegovo zgodovino, in za vse, ki vas to zanima, podala tudi uporabne informacije o prihodnjih možnostih za sodelovanje.

Pogovor bo vodila dr. Zarja MURŠIČ.

Pogovor boste lahko 13. oktobra 2021 od 16h dalje lahko spremljali preko:

  1. Zoom povezave (Meeting ID: 910 0805 7017),
  2. neposrednega prenosa na Facebook straneh Metine liste in Ameriške ambasade v Sloveniji.

 

Vabljeni in vabljene, da se nam pridružite!

 

Pogovor s Fulbrightovimi štipendisti in štipendistkami je del projekta Slovenian scientists around the world – Where are our ships in the USA, ki ga v okviru programa NGO Small Grants sofinancira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

0 replies on “[NAPOVEDUJEMO] Pogovor s Fulbrightovimi štipendistkami in štipendisti”