Naslednji je Janković

Marin Medak
Marin Medak (foto: Ivan Župič)
Marin Medak
Marin Medak (foto: Ivan Župič)

Avtor: Marin Medak, absolvent Fakultete za elektrotehniko in prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantski ocean

Kangler je odstopil. Janša je bil odstavljen. Naslednji na vrsti naj bo Zoran Janković. Protestniki spreminjamo Slovenijo, vplivamo na politiko, izboljšujemo državo in lastna življenja. Prevzeli smo krmilo svoje usode in ne smemo ga izgubiti. Res je, da je bila večina protestov usmerjena proti prejšnji vladi z Ivanom Janezom Janšo na čelu, a nekaj gnilega je tudi na samooklicani levici.

Poročilo Protikorupcijske komisije o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank je obremenjujoče za dva politična akterja in trenutno še predsednika dveh najštevilčnejših parlamentarnih strank. To je Ivana Janeza Janšo in Zorana Jankovića. Medtem, ko je bil Janša odstranjen iz položaja ministrskega predsednika, je Zoran Janković še vedno župan Mestne občine Ljubljana. Nedopustno je, da človek, pri katerem je Protikorupcijska komisija ugotovila »sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah/povečanju finančnih sredstev na bančnih računih (v vrednosti prek 2,4 mio. EUR);«, ter korupcijsko tveganje, tveganje nasprotja interesov in sum zlorabe položaja, še vedno zaseda vodilno pozicijo v občini z več kot 300 milijonskim proračunom.

Zoran Janković še vedno ni jasno povedal, kako pridejo velike vsote denarja na njegov račun. Pred kongresom je napisal pismo članom in podpornikom PS, v katerem je zavrnil očitke o korupcijskem tveganju, nato priznal eno kršitev, za pikico na i pa znova reševal kožo z metanjem peska v oči. Če bi veljalo njegovo mnenje, bi bila NLB zelo uspešna banka, saj je dala veliko kreditov. Če je denar dobila vrnjen, pa ni pomembno, kajti Janković je prepričan, da to ne spremeni njenega premoženja. Zelo zanimiv se mi zdi tudi odstavek v poročilu KPK, v katerem župan odgovarja na to, kako se njegov sin dokoplje do denarja. »Zavezanec je na razgovoru senatu komisije na vprašanje, na kakšen način pride do posameznih izplačil na njegov TRR, odgovoril: »Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu… . Približno tako izgleda.« Potem je na izrecno vprašanje komisije dodal, da ga ne zanima, od kje sinu denar.« Zelo dvomim, da oče ne bi vedel, od kje sinu denar, še posebej, če je oče 62,5% lastnik podjetja, v katerem je njegov sin direktor. Če so stvari zakonite, se jih da enostavno povedat. Prodajanje megle pa se začne takrat, ko je govora o nezakonitih poslih ali pa vsaj tistih v sivi zoni.

Zoran Jankovič je imel obilico možnosti, da položi čiste račune, pa jih ni. Poročilo KPK je sicer zanikal in na Upravnem ter Vrhovnem sodišču neuspešno poskušal doseči odstranitev zaključnega poročila v delu, ki se nanaša na njegov sumljiv način delovanja, a pojasnil ni ničesar. Takega človeka ne smemo pustiti, da vodi našo prestolnico. Tudi, če alternative niso najboljše. Nekateri so razočarani nad volilno tekmo v Mariboru, da kandidati niso sposobni. Pomembneje je, da je kandidat pošten. Dokler bomo imeli na oblasti pokvarjene ljudi, pošteni in pametni ne bodo prišli zraven in prevzeli njihovih mest. Če pa pokvarjence zamenjamo s poštenimi, a ne toliko sposobnimi kadri, pa bodo na vodstvene položaje prišli tudi pametni in nepokvarjeni. Mogoče ne takoj, a imeli bodo večjo iniciativo za ta korak.

S tem, ko Zoran Jankovič ne bo več župan Ljubljane, bo izgubil tudi vpliv na svoje podrejene, tiste, ki sedijo v svetu stranke Pozitivna Slovenija in ga absolutno podpirajo. Rek »Krade, ampak vsaj nekaj naredi.« ne sme več veljati. Pripeljal nas je v to situacijo, kjer smo. Če bomo še naprej pustili, da nekdo krade, zraven pa tudi nekaj naredi, bomo samo nadaljevali prakso zadnjih desetletij. Praksa kraje državnega denarja se mora končati. Ne glede na to, ali je govora o funkcionarju v majhni občini, županu glavnega mesta ali predsedniku vlade. Dokler ne bomo prerezali tega gordijskega vozla do konca, bo takšno dejanje za zgled in potuho drugim pohlepnim lopovom, na slabšem pa bomo vsi. Če pustimo, da z nami delajo tako, kot so delali do zdaj, bomo pristali še nižje od Grčije. Brez prihodnosti, brez možnosti, brez življenja.

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorja zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork.

0 replies on “Naslednji je Janković”