Natečaj Wiki Loves Monuments odprt do konca oktobra

V začetku avgusta se je začel že tretji natečaj Wiki Loves Monuments v Sloveniji, slovenska izvedba največjega fotografskega natečaja na svetu. Trajal bo do konca meseca oktobra. Sodelovati je precej enostavno.

Slovenija je posejana s skoraj 10.000 objekti, ki so razglašeni za spomenike kulturne dediščine. V osnovi morate najti spomenik v svoji okolici, ga fotografirati in naložiti pod prosto licenco v Wikimedijino Zbirko.

Zaradi pravnih ovir so izvzeti samo tisti objekti, ki so še avtorsko zaščiteni, med drugim recimo vsa Plečnikova dela. Za lažje iskanje so pripravljeni seznami »varnih« objektov po pokrajinah, lahko pa jih najdete tudi direktno v pregledovalniku Registra kulturne dediščine.

Vse informacije o natečaju so objavljene na glavni strani.

ZAKAJ SODELOVATI?

Odgovorov na to vprašanje je več. Lahko za nagrade in slavo – najboljše fotografije se potegujejo za nagrade, ki jih donira Zavod za varstvo kulturne dediščine, in uvrstitev v globalni finale.

Letos je glavna nagrada dan z restavratorji ZVKD, novost pa je natečaj za šole, ki se lahko potegujejo za dron s kamero, ki ga donira podjetje Big Bang. Finale poteka pod pokroviteljstvom programa Europa Nostra in Unescovega programa #unite4heritage in res pritegne vrhunska dela z vsega sveta.

Če vas zanima kulturna dediščina, je natečaj tudi krasna priložnost, da raziščete spomenike v svoji okolici in jih tako bolje spoznate. Register, ki ga vzdržuje Ministrstvo za kulturo, je tu bogat vir podatkov za začetek.

Za bolj altruistično navdahnjene je še odgovor, da s prispevanjem pomagamo Wikipediji ilustrirati članke o slovenski kulturni dediščini, kar lahko predstavlja vrhunsko promocijo lepot Slovenije. Najboljše fotografije wiki skupnost tudi ločeno od natečaja prepoznava kot »izbrane« in predstavlja na prvih straneh projektov, kjer jih lahko vidi več stotisoč obiskovalcev dnevno.

Osnovni motiv natečaja pa je ohranitev vsaj fotografij spomenikov kulturne dediščine, ki so pogosto ranljivi.

Če je objekt uničen, lahko prispevamo vsaj foto spomin nanj, ki ga zaradi izbire proste licence lahko prosto uporablja vsakdo in se uči iz modrosti naših prednikov, ne da bi moral iskati po zaprtih, po možnosti še plačljivih arhivih. Zato tudi »povprečne« fotografije pomagajo in res velja rek, da je bolje sodelovati kot zmagati.

Ob vsem naštetem res ostanejo samo še izgovori, zakaj ne. Za navdih si oglejte nekaj zmagovalcev iz preteklih dveh izvedb in drugih prepoznanih fotografij slovenskih kulturnih spomenikov.

SLIKA: Renesančno dvorišče ljubljanskega Rotovža, zmagovalna fotografija natečaja 2020; avtor: Petar Miloševič, CC BY-SA.

SLIKA: Blejski otok iz zraka, posebna omemba žirije 2019; avtor: Gilad Topaz, CC BY-SA.

SLIKA: Vinogradniški dvorec se prebuja, posebna omemba žirije 2019; avtor: Josip Čuljak, CC BY-SA.

SLIKA: Grad Snežnik pozimi, izbrana slika v slovenski Wikipediji; avtor: Mihael Grmek, CC BY-SA.

0 replies on “Natečaj Wiki Loves Monuments odprt do konca oktobra”