Nauk za spisovanje ljubimskih in snubilnih pisem

Ljubezensko pismo (umetnik: Raimundo de Madrazo y Garreta (1841-1920) via Rlbberlin in Wikimedia)
(vir: zasebna zbirka MV)
(vir: zasebna zbirka MV)

Uvod

Vir: Zbirka ljubimskih in snubilnih pisem. Po raznih vzgledih sestavil F. H. (Sedmi natis). V Ljubljani. Založil in prodaja Janez Giontini. 1901.

Nauk za spisovanje ljubimskih in snubilnih pisem je iz dveh ozirov potreben, prvič za take, ki ne najdejo sami pravih besedi za svoje občutke, drugič pa za take, ki ne znajo popolnem pravilne slovenščine pisati, ter iz tega uzroka iščejo vzgledov. Splošna pravila za spisovanje takih pisem naj bodo sledeča:

Možki naj piše bolj na kratko, pa resno in s prevdarkom. Možu se ne spodobi mnogo besedovanja, najbolj pa ga kazi laž; toraj naj nikdar ne obljubi, česar bi ne mogel spolniti! Šala ali dovtip se možu dobro poda, pa vedno v mejah dostojnosti. Vsako opravljanje druzih ljudi je zoperno tudi v pismih.

Ženska sme bolj na široko pisati, pa le, kadar je znanje že trdno. Njena pisava naj bo nežna, prizanesljiva, ljubezni polna, krotka in skromna. Fraze emancipiranih žensk so možem ostudne. Dekletom pa je zoperna moška baharija, katere naj se varujejo. Vsak naj piše, kakor mu srce veli, pa bo najbolje zadel! Bati se je prehitre sodbe, prenagljenega očitanja, ki se mora potem navadno popravljati in preklicavati.

Ljubezensko pismo (umetnik: Raimundo de Madrazo y Garreta (1841-1920) via  Rlbberlin in Wikimedia)
Ljubezensko pismo (umetnik: Raimundo de Madrazo y Garreta (1841-1920) via Rlbberlin in Wikimedia)

Mož ne obsodi brez dokazov. Kadar pa dokaze ima, naj dela možko in naj vez raztrga, ki mu služi le še v zasmehovanje. Če je pa dejanje odločno in trdo, ne sme to biti beseda v pismu; odpovedati ljubezen v surovih, razžaljivih besedah ni možko in je izobraženega moža nevredno; beseda naj bo kratka, zmerna in odločna, pa ne razžaljiva; z lepo besedo se lahko isto pove ko z grdo.

Še menj pa se spodobi gospicam rabiti nasproti nezvestemu ali pa nepriljubljenemu čestilcu razžaljive ali surove besede.Ako ti je čestilec nadležen, odvrni ga s hladnostjo pa mirnostjo, ne pa z razžaljenjem; ako ti je pa ljubimec ali ženin nezvest postal, kaznovala ga boš najhujše s tem, ako se kažeš kakor bi ti na njem ne bilo dosti ležeče; varuj pa se psovanja, ker s tem podiraš zadnjo iskro spoštovanja, ki si ga pri njem še imela.

Lepo se poda, ako se vpletejo med tako pismo citati raznih pesnikov. Pa napačno je, prepisati celo pesem, ampak vzame se le en par vrst, katere se ti zde najbolj primerne za svoj položaj. Dostaviti menda ne bo treba, da se morajo taka pisma pisati vedno na lep papir, kolikor mogoče lepopisno; zavitek ali kuvert naj ne bo nikdar prevelik; mala oblika je bolj prikupljiva, posebno od ženske strani. Tudi na zunanji obliki je mnogo ležeče, ker se iz nje sodi na notranjo vrednost in nravnost človeka.

(se nadaljuje)

 

Značke
0 replies on “Nauk za spisovanje ljubimskih in snubilnih pisem”