Navadno ne delava seznama: skeptika Maja in Nejc Žorga Dulmin

Nejc in Maja Žorga Dulmin (foto: osebni arhiv)
Nejc in Maja Žorga Dulmin (foto: osebni arhiv)
Nejc in Maja Žorga Dulmin (foto: osebni arhiv)

Avtorja: Maja in Nejc Žorga Dulmin, skupaj urejata spletni portal Skeptik.si, zadnje štiri mesece pa na vsakem koraku poslušata tisoč in en nasvet o ravnanju z malimi ljudmi. Nejc piše še za Jabolko.org in vodi podcast Bitni pogovori, Maja pa organizira mesečna srečanja Skeptiki v pubu in zanemarja kuharski blog na huferka.dulmin.siNa twitterju ju najdete pod @huferka in @nejcd.

Navadno ne delava seznama knjig, ki jih bova prebrala, daljšega od knjige, ki bo naslednja na vrsti. Vse je bolj stvar trenutnega bralskega navdiha. Vendar pa vestno zbirava predloge kolegov skeptikov, kaj bi bilo dobro dati na spisek knjig za Skeptike v pubu, in tole je bila odlična priložnost, da sva šla skozi različne elektronske post-it listke, koledarsko raztreščene skozi leto.

Prva na sporedu bo The Violinist’s Thumb, And Other Lost Tales of Love, War, and Genius, as Written by Our Genetic Code, v kateri Sam Kean razloži, kako so geni oblikovali našo preteklost in kako bo genetika zaznamovala našo prihodnost.

Potem bo najbrž na vrsti Bad Science: Quacks, Hacks, and Big Pharma Flacks Bena Goldacra o slabi znanosti nasploh, od pristranskih študij do lažnih zdravilcev in vloge medijev pri nekritičnem poročanju o izsledkih preliminarnih raziskav.

Zbornik Tall Tales about the Mind and Brain: Separating Fact from Fiction nama je predlagal profesor psihologije. Članki se ubadajo z najbolj razširjenimi miti o možganih in umu, od tistega famoznega, da uporabljamo samo 10 % možganov, do Mozartovega učinka in učinka polne lune ter vsega vmes.

V čakalni vrsti je že kar nekaj časa tudi Free Will Sama Harrisa. Svobodna volja je menda le iluzija. Sam Harris pa pokaže, da to človeka vseeno ne reši odgovornosti za svoja dejanja, niti ne zmanjšuje pomembnosti politične svobode.

Menda ni vse, kar je neracionalno, slabo. Tako Dan Ariely v The Upside of Irrationality: The Unexpected Benefits of Defying Logic. Bova videla, če naju bo prepričal, da so koristi tudi v nerazumnem vedenju. 😉

Ljudje radi pripisujemo globlji pomen naključnim dogodkom. O tem fenomenu menda dobro piše Nassim Taleb v Fooled by randomness:  the hidden role of chance in life and in the markets.

Zadnja na skeptičnem spisku knjig pa je A Darwinian Left: Politics, Evolution, and Cooperation, v kateri Peter Singer poglobljeno raziskuje odnos med politiko, ideologijo in znanostjo.

Ne veva, če te tele tudi zanimajo, ampak tole bo pa starševski izbor:

The magic trees of the mind, Brain rules for baby, Parenting with reason in Hungry Monkey: A Food-Loving Father’s Quest to Raise an Adventurous Eater. Prvi dve podata zakaj na razne zatoje (Nobenega tv-ja pred drugim letom. Ok, ampak zakaj?), tretja obljublja na raziskavah temelječe vzgojne pristope, zadnja pa je osebna zgodba kuharja, ki je že od prvih kašic hotel vzgojiti neizbirčno Metko … kar je v skladu z najnovejšimi priporočili Ameriške akademije pediatrov iz 2008, po katerih mdr. ni več važno, s katerim živilom se začne uvajanje goste hrane.

Tole pa Majin leposlovni izbor: Amitav Ghosh, Lačna plima in The glass palace, Muriel Barbery, Eleganca ježa, Khaled Hosseini, Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc, če bodo knjižnice dale, devet nominiranih in zmagovalni roman za kresnika 2013 (od teh najraje najprej Igranje Stanke Hrastelj, ki bi menda moral priti v ožji izbor) in pa antologija sodobnih italijanskih pisateljev 1900—2008, Il senso narrante (ur. Lucia Strappini).

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis OštirJana S. JavornikRok Tamše, Antiša Korljan.

0 replies on “Navadno ne delava seznama: skeptika Maja in Nejc Žorga Dulmin”