Ne čakajte Godota, ker ga ne bo

Helena Jagodic (foto: osebni arhiv)
Helena Jagodic (foto: osebni arhiv)
Helena Jagodic (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Helena Jagodic, so-ustanoviteljica spletnega portala Pravo za VSE, projekta skupine študentov oz. absolventov Pravne fakultete Univerze v Mariboru. “Projekt je nastal iz velike želje pomagati ljudem in hkrati pridobivati dragocene izkušnje v praksi.” Na Twitterju jih najdete pod @PravoZaVSE

Pravo za VSE je spletni portal, kjer mladi pravniki in mladi »skoraj« pravniki vsak dan brezplačno svetujemo vsakomur, ki potrebuje našo pomoč. Ideja je nastala nekega lepega dne, ko sva se z Miho pogovarjala o možnostih zaposlitve. Tiste prave zaposlitve, ki prinaša plačo, in tiste druge zaposlitve – zaposlitve misli. Seveda se oba še kako dobro zavedava paradoksa, ki velja pri zaposlovanju pravnikov – brez izkušenj ni službe in ni službe brez izkušenj, zato sva se odločila, da narediva poseben projekt, ki bo pomagal mladim pravnikom do izkušenj, in ljudem, ki se znajdejo v kakšni pravni dilemi, do brezplačnega pravnega nasveta. Za naju je ta kombinacija zmagovalna.

Najprej sva se lotila izdelave koncepta projekta. Nato sva kar nekaj časa izbirala ime in končno izbrala takšnega, ki z malo besedami povzame to, kar smo želeli s tem projektom dati skupnosti. Pravo za VSE. Sledila je izdelava spletne strani in logotipa. Potem sva k sodelovanju povabila nekaj sošolcev in projekt predstavila tistim, ki so nas naučili vse, kar vemo o pravu. Našim profesorjem in zaposlenim na Pravni fakulteti v Mariboru. Seveda so projekt pozdravili in se ponudili, da nam v primeru kakšne dileme pri odgovarjanju na vprašanja pomagajo. To je za nas pomenilo prvo potrditev in še dodatno motivacijo, da projekt speljemo do konca in naprej.

Na začetku naše poti je bila promocija portala omejena na različna socialna omrežja, količina vprašanj pa temu primerna. Ker smo želeli, da bi vest o projektu razširili tudi drugače, smo se »lotili« medijev. Velikokrat so naše prošnje zavrnili, kar nekajkrat pa smo za uro ali dve postali medijske zvezde. To je bilo veselje! Vprašanja so začela deževati. S povečanim obsegom vprašanj pa se je povečevalo tudi število članov ekipe Pravo za VSE. Danes pri projektu sodeluje kar 13 mladih (skoraj) pravnikov: Miha Senica, Helena Jagodic, Tine Šrot, Alen Mom, Tadej Škrube, Eva Šmirmaul, Ana Hederih, Urška Knez, Suzana Cvikl, Jan Irgel, Miha Biderman, Matic Nedog in Luka Abraht.

(foto: osebni arhiv)
(foto: osebni arhiv)

Področja, iz katerih prihaja največ vprašanj, so dedno, družinsko, izvršilno, davčno in obligacijsko pravo. Seveda nismo vsi člani strokovnjaki za vsa področja, zato si vprašanja razdelimo glede na področja, ki jih pokrivamo. Preden odgovor na vprašanje odpotuje proti naslovniku, ga morata odobriti vsaj še dva druga člana ekipe. To je naš sistem »Checks and balances« – vsi enaki, vsi enakopravni, vsi zmotljivi in popravljivi.

DE082A5D-C5B9-4315-A725-6206EBDFF9BFVsak član vsak dan preživi zaradi portala za računalnikom minimalno dve uri. Velikokrat ljudje preprosto ne morejo verjeti, da vse, kar počnemo, počnemo popolnoma brezplačno, in vztrajno čakajo, da jim bomo v priponki poslali še račun za opravljeno storitev. Prav zato naj še enkrat poudarimo – ne čakajte Godota, ker ga ne bo. V trenutku, ko se lotimo reševanja določenega vprašanja, smo že poplačani. Znanje, ki ga pridobimo ob sestavljanju odgovora, je neprecenljivo. Bonus pri tem pa so odzivi in zahvale tistih, ki jim pomagamo.

Želimo si, da bi se projektu Pravo za VSE pridružil še kakšen podoben projekt. Mladi moramo stopiti ven iz začrtanih okvirjev in storiti nekaj za družbo, v kateri živimo. Le tako bomo lahko naš svet spremenili na boljše.

Maja bo spletni portal Pravo za VSE praznoval svoje prvo leto »življenja«. V enem letu smo predelali in obdelali več kot 800 pravnih vprašanj in dilem, pomagali tistim, ki si morda pravnega nasveta sicer ne bi mogli privoščiti, in kar je najpomembnejše… osebnostno zrastli v višave. Naš cilj je nadaljevati v začrtani smeri in še naprej razvijati projekt Pravo za VSE. Mahatma Gandhi je nekoč rekel tole: »Bodi sprememba, ki si jo želiš videti v svetu.« In mi si želimo, da bi tudi ostali sledili pomenu teh besed – prav tako, kot smo to storili mi.

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorice zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork. 

0 replies on “Ne čakajte Godota, ker ga ne bo”