Neznanska lahkost plonkanja

Jože Balažic
Jože Balažic (foto via Reporter)
Jože Balažic
Prof.dr. Jože Balažic, dr.med., predstojnik Inštituta za sodno medicino (foto via Reporter)

Morala, moralnost (lat. mos, mores = običaj) označuje obliko človekovega odnosa do sveta, drugih ljudi in do sebe. (vir)

13. septembra lani (2011) so na spletni strani Skeptik.si objavili zapis z naslovom Homeopatija, v katerem avtor Jernej Haložan piše o homeopatiji, obliki alternativne medicine, in med drugim tudi o pripravi homeopatskih zdravil, znanosti in placebo efektu. In glej ga zlomka, taisti zapis, do potankosti prekopiran (!), se je, leto kasneje, pojavil v zborniku s 5. Zadravčevih dnevov (14.-15. september 2012), srečanja, namenjenega zdravnikom družinske medicine in farmacevtom, ki je bilo letos v Moravskih toplicah. Tekst je v celoti (!) prekopiral/prepisal/kopipejstal prof.dr. Jože Balažic, dr.med., predstojnik Inštituta za sodno medicino. Ugleden gospod, ki v javnih izjavah večkrat prisega na krščanske vrednote, se je namreč podpisal pod članek z naslovom “Stališča uradne medicine do homeopatije in stališča zborničnega razsodišča do te problematike”, ki je kopija zapisa s strani Skeptik.si. To je storil celo brez navedbe vira in glede na to, da je večino “svojega” zapisa preplonkal, bi, glede na pravila citiranja, tekst moral dati tudi v navednice. Dodal je nekaj stavkov uvoda, Stališča Razsodišča in Tožilca zdravniške zbornice Slovenije, 58. in 59. člen, in nekaj stavkov zaključka. Vse ostalo je kopija v celoti (!!!). No, ne čisto vse. Pri poglavju Kaj je homeopatija je “strupen kačji pik” iz originala, nadomestil s “strupen osji pik”.

Del članka Homeopatija (vir: Skeptik.si)
Del članka, objavljenega v Zborniku s 5. Zadravčevih dnevov (vir: Zbornik)

In kaj si o tem misli ekipa Skeptik.si: “Ja, žal je res prišlo do praktično popolnega kopiranja članka, objavljenega na omenjeni spletni strani. To kopiranje ni bilo zgolj delno prepisovanje ali povzemanje idej, ampak je bilo tipa “copy-paste”, če uporabimo računalniški žargon. Slednje potrjujejo tudi nekatere korekturne napake originalnega besedila (npr. napačni dvojni presledek v enem delu originalnega teksta), ki so se popolnoma prenesle tudi v omenjeni plagiat, in napake, ki so nastale zaradi narave samega kopiranja (10 na 320 je postalo 10320). Na sodišče nismo hoteli iti, denarna odškodnina nas ne zanima. Smo pa o tem obvestili IBMI in Zdravniško zbornico, prav je, da se zdaj s tem ukvarjajo odgovorne ustanove in profesionalna združenja ter poskrbijo za primeren epilog.”

Na Metini listi se sprašujemo, kateri krščanski vrednoti je bil prof.dr. Jože Balažic, dr.med., predstojnik Inštituta za sodno medicino in član medicinske etične komisije, usmerjen primeru takšnega ravnanja?

Priloga 1: članek z naslovom Homeopatija, avtorja Jerneja Haložana, objavljen na strani Skeptik.si

Priloga 2: članek z naslovom Stališča uradne medicine do homeopatije in stališča zborničnega razsodišča do te problematike, “avtorja” Jožeta Balažica, objavljen v zborniku s 5. Zadravčevih dnevov

Preberite še:

Študentom kazen za neznanje, profesorju odpustek za kaznivo dejanje – Barbara Rajgelj, Delo
Prevzeti odgovornost in obžalovati pomeni prevzeti težo posledic, ne pa sestaviti dva stavka o tem, da ti je žal in da ne boš več.

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorjev zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork.

 

Dodatek 1: Primorske Novice

(vir: Primorske Novice, 18. december 2012)

Dodatek 2: Žurnal24.si

(vir: Žurnal24.si)

 

3 replies on “Neznanska lahkost plonkanja”
 1. says: Tehtnica

  Dandanes je uporaba računalnikov, dostopnost do interneta in možnost preproste uporabe ukazov copy-paste res prava vaba za švinglanje. Včasih na srečo te možnosti nismo imeli, danes pa verjamem, da tistih, ki to počnejo pri diplomah in še marsikje, sploh ni tako malo. Smola je edino, če si kakšna znana osebnost, ker te potem slej ko prej odkrijejo.

  Torej se takšno početje vsekakor ne izplača. Prvič, ker se takšno delo, vsaj meni, če bi ga delala, ne bi zdelo preveč zanimivo, saj ni lepšega, kot objaviti nekaj novega, svojega, svoja stališča, svoje ugotovitve. Drugič, ker je za nekoga, ki nosi naziv diplomant, magister ali doktor, precej čudno, da ni sposoben napisati nekaj svojega in se mora posluževati takšnih stvari, in tretjič, ker te v današnjem času napredne računalniške tehnologije, ko vsi čakajo, kje bi lahko nekoga drugega zašili, preprosto dobijo in to je potem za nekoga s takšnim nazivom velika blamaža.

  Res je, da mogoče kdaj nimaš časa, da bi se usedel in napisal svoje besedilo, toda v takem primeru še vedno obstaja preprosta možnost, da v članku navedeš, da je o tem nek drug avtor, ki ga seveda tudi citiraš, že napisal prav zanimive stvari, ki jih zato v članku tudi navajaš. Pa je problem rešen.

 2. says: Vodnar

  Kje pa so kaksne vrednote oz. morale? Izgovor pa, da nimas casa? Potem pa preprosto ne napisat clanka. Na mojem faksu v ZDA si bil v najboljsem primeru poslan pred komisijo, ki je samo za ‘plonkic’ dala cvek za celoten predmet/semester, kar ti je ostalo v spricevalu za zmeraj. Lahko si ponavljal predmet, kar pa ti je pomenilo dodatne stroske seveda. Ob takem primeru kot pa naprimer pri g. Balazicu bi bil pa nekdo brezprimerno izkljucen iz faksa. Simple as that!

  Ze prvi dan faksa smo morali podpisati izjavo, nato pa na vsaki nalogi oz. izpitu cez vsa 4 leta:

  “I pledge on my honor that I have not given or received any unauthorized assistance on this assignment/examination.”

  Ta izjava predstavlja kulturo akademske integritete, ki jo univerza poudarja in pa tudi, ki si jo studentje naucijo za kasneje v zivljenju. V mojem mnenju bi morali isto narediti na slovenskih univerzah, kjer ocitno akademske integritete ocitno manjka. Pa ne gre se tu za neko ustrahovanje pred sankcijami, ampak preprosto za to, da se student nauci trdega dela, ki je neprecenljiva lekcija za celo zivljenje. Mogoce bi solnine in pa strozji ukrepi v primeru prepisovanja spremenile mentaliteto. Studentje, ter tudi profesorji in drugi avtorji se morajo zavedati, da “ni lepšega, kot objaviti nekaj novega, svojega, svoja stališča, svoje ugotovitve” (Tehtnica, 2012) 😉

  Kar se pa tice prepisovanja diplomskih, magisterskih in doktoratskih nalog bi bil pa prvi ukrep odvzem naziva.

  “Copy from one, it’s plagiarism; copy from two, it’s research.” (John Milton) – mogoce se pa plagiatorji nasplosno drzijo tega izreka.

Komentiranje je zaprto.