Ni poletja brez dni, posvečenih samo branju: Sašo Braz

Sašo Braz
Sašo Braz (foto: osebni arhiv)
Sašo Braz
Sašo Braz (foto: osebni arhiv)

Avtor:  Sašo Braz, prevajalec, pisun, bivši tajni agent, bodoči svetovni prvak iz atletike, lovec na kune in poročevalec za BBC. Avtor bloga Hrastova Strela, prve slovenske interaktivne zgodbe. Na Twitterju ga najdete pod @JsSmRenton.

Ko je študentsko življenje v poslednjih izdihljajih, je skoraj vsaka ura namenjena potapljanju v študijsko gradivo, leposlovje pa žalostno strmi predse in vzdihuje. A ni poletja brez nekaj prostih dni, posvečenih samo branju. Zato me na bralniku čaka kup knjig, prvih pet pa bo naslednjih:

1. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Benjamin Alire Saenz)

Redko berem t.i. “young adult” literaturo, a priznam, da je ta knjiga opozorila nase z naslovom. Zamišljen in nalašč asocialen Ari med poletjem spozna nenavadnega fanta Danteja, ki postane njegov prvi pravi prijatelj. Zanimivo bo videti, ali bosta našla odgovor na vse skrivnosti vesolja in če bo ta “42”.

2. Angel Dust Apocalypse (Jeremy Robert Johnson)

Zbirka kratkih zgodb, ki nihajo med bizarnim in še bolj bizarnim. Pošasti, ki jih ustvari človek, zadrogiranci, morilsko nastrojeni neonacisti… Dejstvo, da je zbirko pohvalil moj najljubši pisatelj (C. Palahniuk) in da mi je avtor dovolil prevod ene izmed zgodb, sta dobra razloga, da se zbirko prebere večkrat.

3. Dirty Wars (Jeremy Scahill)

Vsaka vojna je umazana, a ameriške so verjetno najbolj, saj se vztrajno skrivajo za puhlicami, kot so Demokracija, Človekove pravice in Pravica. Scahill, raziskovalni novinar NYT, razkrije krvavo ozadje skrivnih vojn Obame, Cie in ostalih “stricev iz ozadja”.

4. Let’s Explore Diabetes with Owls (David Sedaris)

Tudi ta knjiga me je najprej ujela z naslovom, ko sem brkljal po policah Konzorcija. Gre za zbirko esejev Davida Sedarisa, ameriškega komedijanta in radijca. Kazalo razkrije, da modruje o svojem pariškem zobozdravniku, prijatelju iz geta, svoji državi in razumevanju sov. Kako bi to lahko bilo dolgočasno?

5. Confessions of an Economic Hit Man (John Perkins)

Gospodarski morilci so ljudje, ki države po svetu prepričujejo v pro-ameriškost prvi. Če njim ne uspe uveljavljanje ameriške agende, sledijo pravi morilci iz Cie, na koncu pa invazija. To je zgodba bivšega EHM-ja, ki je na različnih koncih sveta pomagal širiti ameriški imperij. Verjamem, da jih je nekaj takšnih tudi pri nas.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis OštirJana S. JavornikRok TamšeAntiša Korljan, Maja in Nejc Žorga Dulmin, Maja Simoneti.

0 replies on “Ni poletja brez dni, posvečenih samo branju: Sašo Braz”