Njoki iz kopriv na korenčkovi posteljici

(foto: Simona Tomažič)
Mateja Ulaga (foto: osebni arhiv)
Mateja Ulaga (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Mateja Ulaga in kuha. Z eko rastlinsko kulinariko in filozofijo se ukvarja že deseto leto. Do tega jo je pripeljala radovednost. V teh letih je obiskala različne veganske tečaje doma in v tujini, večinama pa recepte skreira kar sama. Ker je po duši in srcu gurmanka in ima rada nove, zanimive okuse, ji je veganstvo to še kako omogočilo. 

NJOKI IZ KOPRIV IN ŽAJBLJEM na KORENČKOVI POSTELJICI (bio veganska hrana, brez glutena)

Potrebujemo:  ¾ kg kopriv (ali špinače ali blitve), nejodirano morsko sol, 3 žlice sojine ali riževe smetane, sojin sir mozzarella, kamutova moka (ali brezglutenska moka), 1 žličko margarine Alsan, žajbljevi lističi.

Postopek

Koprivam odstranimo stebla in liste stresemo v osoljeno vrelo vodo ter kuhamo nekaj minut. Prelijemo v cedilo in vodo zadržimo za kasneje. Koprive pustimo v cedilu, da vsa voda izteče in da se kopriva malo ohladi. Nato jo sesekljamo s pomočjo multipraktika. Dodamo sol, sojino smetano, margarine, po želji naribamo sojin sir. Nato zmes stresemo v posodo in postopoma dodajamo kamutovo moko (ali katerokoli drugo moko) do željene trdote.

Vodo, v kateri se je kuhala kopriva, ponovno zavremo. V njo spuščamo njoke, ki jih naredimo tako, da z žličko zajamemo maso in jo spustimo v vodo. Vedno naredimo preizkus:  ko voda zavre, spustimo v njo žličko mase, počakamo, da vre par minutk, in preverimo, če nam ustreza tekstura: mehki, bolj trdi itd..

V ponvi raztopimo margarino, dodamo žajbelj in zabelimo njoke. Da pa bi koprivne njoke tudi lepo aranžirali, pa naredimo še KORENČKOVE REZANCE.

Potrebujemo: 4 korenčke, kokosovo  maščobo, zelenjavno osnovo, kumino, 1 česen, konopljina semena.

Postopek

Korenčke z lupilcem nastrgamo na rezance in jih v ponvi na kokosovi maščobi na hitro prepražimo. Še prej na maščobi prepražimo mleto kumino. Dodamo malo vode in zelenjavne osnove. Dodamo še strt česen in pražimo še minutko oz. odvisno, kako aldente želite pripraviti korenčke.

Na krožnik najprej naložimo korenčke, nato pa še njoke. Potresemo s konopljinimi semeni, črnim sezamom, itd..

DOBER TEK!

(foto: Simona Tomažič)
(foto: Simona Tomažič)

 

Več informacij o Mateji Ulaga in kuha in možnostih naročila na tej povezavi, 28. septembra pa vabljeni na tečaj ”Veselo razstrupljanje”, kjer boste skupaj pripravljali presne obroke in kuhali zdrave veganske jedi.

Screen shot 2013-09-15 at 9.23.35 AM

 

Mateja Ulaga in kuha

Energetski zajtrk, popoldanska sladica ali torta popotnica

Kamutova lepotička

 

 

0 replies on “Njoki iz kopriv na korenčkovi posteljici”