Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih: analiza dogajanja na Twitterju

parlament
(foto: Siško via Flickr)

Za obdobje od 16. januarja 2015 do 10. marca 2015 sem analizirala tvite, v katerih so se pojavljale ključne besede družinski zakonik (oziroma druzinski zakonik in vse sklanjatve), ZZZDR, ZZDR, za otroke gre (oziroma gre za otroke in druge variacije besedne zveze), #danljubezni in #DZak. Pokazalo se je, da so bili v analiziranem obdobju na Twitterju bolj aktivni podporniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki so generirali kar 50 % vseh objav, medtem ko so nasprotniki novele generirali 25 % objav. 25 % je odpadlo na tvite, ki sami po sebi niso izražali nobenega stališča (nevtralni tviti) ter tvite, pri katerih ni bilo razvidnega stališča avtorja za njim.

NAJVEČJA AKTIVNOST

Največjo aktivnost je bilo zaznati 3. marca, ko je Državni zbor na seji glasoval za sprejetje novele zakona, hkrati pa je potekal tudi shod proti spremembam zakona. K velikemu številu tvitov je v največji meri prispevala aktivnost podpornikov novele zakona, ki so tisti dan generirali 4x več objav kot nasprotniki novele. Med podporniki je bila najaktivnejša stranka SMC (@StrankaSMC), ki je v tvitih v veliki meri poudarjala enakopravnost ter opozarjala na pravice, ki jih družine z istospolnimi starši nimajo (npr. da istospolni partner ne more biti zavarovan prek drugega partnerja). Aktiven je bil tudi profil Iniciative za demokratični socializem (@ZAsocializem), kjer so v največji meri objavljali citate podpornikov.

Med strankarskimi nasprotniki novele pa je bila najaktivnejša SDS (@strankaSDS), ki je v tvitih poudarjala, da ne sprejema redefinicije družine, medtem ko so na profilu ljubljanske stolnice (@Kapitelj) in profilu Zavoda KUL.si (@kulsi24) tvitali predvsem v kontekstu pobude “Za otroke gre”.

VŠEČKANJE IN DELJENJE TVITOV

Poleg tega, da so podporniki novele generirali več tvitov, pa so bili njihovi tviti tudi večkrat všečkani. Tako so tviti podpornikov dobili v povprečju 4,5 všečkov, medtem ko so tviti nasprotnikov novele dobili 3,0 všečke. Tviti podpornikov so bili sicer absolutno gledano tudi večkrat deljeni, vendar pa je povprečna številka le nekoliko višja kot pri nasprotnikih novele, in sicer so bili tviti podpornikov v povprečju deljeni 2,6-krat, tviti nasprotnikov novele pa 2,4-krat.

Največ všečkov je v analiziranem obdobju pridobil tvit Manuele Ham (@HamManuela) iz Hiše Zavetja Palčiča, ki je na Twitterju delila povezavo do intervjuja, v katerem je med drugim predstavila svoj pogled na zakonik, največkrat pa sta bila deljena dva tvita, in sicer tvit ministrice Anje Kopač Mrak (@AnjaKopacMrak), ki je zapisala, da je Državni svet zavrnil veto, ter spodnji tvit Mihe Isteniča (@mihaistenic).

človekove pravice

Med nasprotniki pa je bil sicer največkrat deljen in všečkan tvit stranke SDS, v katerem so zapisali, da se vlada ne zaveda, kaj dela s spremembami ZZZDR.

Družinski zakonik 2015

 

sara topolovec
Sara Topolovec (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Sara Topolovec, univ. dipl. psih. Všeč so ji zgodbe in podatki – in podatki z zgodbo. Navdušena je nad MOOC-i in od nedavnega sodeluje pri spletni reviji Črna škatla.

0 replies on “Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih: analiza dogajanja na Twitterju”