November 2016: Kolumne, komentarji in intervjuji v časopisnih medijih

(foto: Ryan McGuire via Gratisography)

Koliko prostora so imele kolumnistke in komentatorke v časopisnih publikacijah novembra 2016 in kako pogosto so se med intervjuvanimi znašle ženske? Ne prav pogosto, kaže Klipingova analiza časnikov Delo, Delo – Sobotna priloga, Demokracija, Dnevnik, Finance, Mladina, Nedeljski dnevnik, Nedelo, Primorske novice, Reporter in Večer.

DELEŽ KOLUMNISTK, KOMENTATORK IN INTERVJUVANK V IZBRANIH ČASOPISNIH MEDIJIH (november 2016) 

Kako pogosti so avtorji oz. avtorice kolumen in komentarjev v analiziranih časopisnih medijih in kako pogosti so med intervjuvanimi moški oz. ženske? V 73 % so to moški, malo več kot vsaka četrtka kolumnistka, komentatorka in intervjuvanka pa je ženska (27 %).

zenske_mediji

zenske_mediji1 zenske_mediji2

ŠTEVILO OBJAV – DELEŽ SPOLOV PO MEDIJIH (november 2016)

Novembra 2016 je Nedeljski dnevnik na svojih straneh objavil največ kolumnistk, komentatork in intervjuval največ žensk (69 %), sledita mu Primorske Novice (49 %) in Večer (38 %). Najmanj sta jih gostila Reporter (4 %) ter Mladina in Finance (oba po 10 %).

zenske_mediji3

DELEŽ SPOLOV MED INTERVJUVANIMI (november 2016)

Ob pregledu števila intervjujev in obravnavanih tematik je bilo gospodarstvo, kot kaže, deležno največjega zanimanja.

zenske_mediji4

 

Vemo, da številke ne govorijo celotne zgodbe, da je razlogov za podatke, kakršni so, več, brez dvoma pa dajejo podlago za razmislek o prevladujočih medijskih vzorcih in družbenih trendih.

Do naslednjič!

 

O sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o.

Ženske v medijih je oddelek Metine liste, ki v sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o., družbo za spremljanje in analizo medijev, spremlja slovenske medije in beleži, kako pogosto dobijo priložnost, da v studiu povejo svoje mnenje strokovnjakinje in kako pogosto strokovnjaki.

Vemo, da številke ne govorijo celotne zgodbe, da je razlogov za podatke, kakršni so, več, dajejo pa podlago za potreben razmislek o prevladujočih vzorcih in družbenih trendih. Še posebno, kar se tiče zastopanosti žensk v tradicionalnih medijih. 

Med majem 2014 in majem 2016 smo mesečno spremljali najbolj gledane informativno-analitske oddaje na slovenskih televizijah (OdmeviStudio CityTarča, 24ur Zvečer, Danes (Planet TV), Svet na Kanalu A) od septembra 2016 so na vrsti časopisi in revije (Delo, Dnevnik, Večer, Finance, Reporter, Mladina, Delo – Sobotna priloga, Primorske novice, Demokracija, Nedelo, in Nedeljski dnevnik. T.i. ženske publikacije, kot so Jana, Delo – Ona in Ona plus, smo spremljali samo v oktobru.).

Arhiv analiz je dostopen na TEJ povezavi.

0 replies on “November 2016: Kolumne, komentarji in intervjuji v časopisnih medijih”