O čem razmišljam, ko tečem

bolonjski gozd

Zakaj je družbeno sprejemljivo, če moški v poletni vročini teče zgoraj brez, če ženska, pa naj bi bilo to nespodobno? Bi bil ekvivalent moškega zgoraj brez, ženska spodaj brez? Ker, če je on lahko zgoraj brez, kjer načeloma nič ne opleta, bi bila lahko potem tudi ona spodaj brez, kjer načeloma tudi nič ne opleta? Bi bil to potem fer deal? Kaj pa kombinacija ženske zgoraj brez in moški spodaj brez? Ker, če bi bila ona zgoraj brez, bi opletalo na vse strani (no, odvisno od vsebine in dotrajanosti), tako, kot bi opletalo na vse strani (no, odvisno od vsebine in dotrajanosti), če bi bil on spodaj brez. Ta deal bi nekateri in nekatere verjetno itak pograbili z veseljem, ali pa se motim?

shirtless running
Bolonjski gozd (foto: NB)

Saj mi je rahlo nerodno, ko to pišem, ampak evo, šta je, tu je, o tem sem razmišljala, ko sem zadnjič tekla po Bolonjskem gozdu. Tekači zgoraj brez niti niso bili tako redki, tekačice zgoraj brez nisem videla (še) nobene.

Bolonjski gozd je tisti gozd v Parizu, v katerem se čez dan drenjajo tekači, mamice in očki z majhnimi otroci in upokojenci na sprehodih, ko pade tema, pa “svoje” becirke zavzamejo prostitutke. No, one in oni so na nekaterih koncih na voljo tudi čez dan, 24/7/365.

Na obrobju Bolonjskega gozda, v avtomobilu z napisom Rent-a Car redno dežurata dve gospe. (foto: NB)
Na obrobju Bolonjskega gozda, tik ob obvoznici. Prostitutke ponavadi v kombijih z napisi Rent-a Car, stranke se nemalokrat pripeljejo s tovornjaki. (foto: NB)

Tako razmišljujoča sem potem kakšno uro klepala kroge okoli obeh jezer in opazovala, kako so oblečeni tekači in tekačice. Zakaj so eni lahko slečeni in drugi ne? Zakaj je eno nespodobno in zatorej kaznivo, drugo pa ne? Zakaj velja eno za erotično izzivanje, drugo pa ne? Po odgovore sem šla na Google (op. running shirtless).

Ste vedeli, da so si moški v Združenih državah šele leta 1936 priborili pravico do zgoraj brez v javnosti. Na njujorškem otoku Coney in kasneje tudi v Atlantic Cityju so menda zabeležili prve tovrstne proteste ZA plavanje in sončenje v kopalkah, ki niso zakrivale moških bradavic. Zanimivo, da v večini od 50-ih ameriških zveznih držav ženske za to danes še vedno aretirajo.

Kopalke za moške nekoč (1910) in danes (foto via www.thegailygrind.com)
Kopalke za moške nekoč (1910) in danes (foto via www.thegailygrind.com)

Za dekriminalizacijo žensk zgoraj brez si zdaj že vrsto let prizadevajo aktivistke v okviru kampanje #FreeTheNipple, pod tem imenom jih najdete na Twitterju, posnele so tudi istoimenski film Free The Nipple ali po slovensko #OsvobodimoBradavičko. Mene ne eni, ne drugi prav nič ne motijo.

Razlogi, da se nekdo odloči za tek zgoraj brez, so brez dvoma različni. Po videnem v Bolonjskem gozdu bi rekla, da je na prvem mestu dobra postava, na drugem sončenje in na tretjem stik z naravo.

To je od oka in zatorej zelo subjektivno, ne me držati za besedo. V glavnem so se mi zdeli tekači zgoraj brez relativno dobro natrenirani. Ali to prakticirajo, ker jim je res vroče, ali zato, ker vedo, da so v dobri formi in se radi malo postavljajo pred drugimi? Ne vem, ni pa nič narobe s tem. Aktivno nastavljanje soncu, da te lepo in enakomerno prime, se tudi zdi še kar privlačno. Ker je ležanje na plaži mogoče bolj za dekleta? Čeprav se mi zdi, da je sončenje že zdavnaj iz mode, da o nezdravosti tega početja niti ne govorim. Potem pa je tu še pristnejši stik z naravo. Ko zgoraj brez ne le, da je med rekreiranjem evaporacija verjetno učinkovitejša (saj je, a ne?), pač pa tudi intenzivneje čutiš sončne žarke, kako te božajo, veter, ki te pomaga hladiti, če greš na malo daljše razdalje, pa je to tudi najlažja rešitev za bradavice, ki jih lahko drgnjenje ob majico resno moti. Tekači in tekačice že veste o čem govorim.

V ljubljanskem Tivoliju nisem zares laufala še nikoli, če odštejem božičkov tek eno zimo, ko smo bili vsi zapeti do vratu. Sem bila pa prepričana, da je podobno kot v Bolonjskem gozdu. Da torej med poletnimi meseci ne tako redko vidiš tudi tekače zgoraj brez. Prijazni tviterji so me podučili, da v Ljubljani ni tako. Zelo redko med tekači v Tivoliju opazijo takšnega, ki bi bil zgoraj brez. Primož je rekel, da menda v Tivoliju prej vidiš kakšnega čudaka opletati prosto po Prešernu s svojim premoženjem, kot pa teči zgoraj brez. Je temu tako, ker so fantje morda malo slabše postave? Ker nikoli ni tako zelo vroče? Ker so morda bolj sramežljive sorte? Ker so tivolske mušice neznosne? Ne vem.

Po nekaj krogih okoli Bolonjskega gozda pa vem, da bi bilo najbolj fer, če bi svoboda izbire enako veljala za vse. Če lahko moški tečejo zgoraj brez, zakaj ne bi smele še ženske. Zakaj se slednje dandanes ne spodobi in zakaj bi na žensko telo gledali izključno kot na seksualni objekt, če na moškega tudi ne? Koliko krogov še, preden najdem odgovor :).

P.S. Če sem jaz, ki sem povsem spodobno dekle, razmišljala o kombinacijah zgoraj in spodaj brez, o čem šele razmišljajo drugi, ko tečejo?

 

Nataša Briški (foto: osebni arhiv)
Nataša Briški (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta pomaga spodbujati aktivno državljanstvo ter enakost spolov, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za boljše razumevanje znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

4 replies on “O čem razmišljam, ko tečem”
 1. says: ayu

  Se strinjam. V osnovi je tek zgoraj brez za ženske neprijeten zaradi logističnih razlogov, ker pač ni prijetno, ko ti mlečne žleze poskakujejo. Vendar pa bi morale imeti možnost izbire, če nam tako paše. Neumno je, da moram obleči daljše hlače, kot veleva zunanja temperatura, samo zato, da se počutim primerno, ko tečem po rekreacijski poti (PST, Rožnik). Že če smo opravljene v kratke hlače in športni modrc (tisti, ki zelo dobro pokrije in stisne prsni koš), smo deležne nezaželenih pogledov. Kot da je kriminalno dejanje, da nočeš doživeti vročinskega udara med rekreacijo.

 2. says: ratio

  Dokler onemogocimo prijave Policiji zaradi “nezazelenih pogledov” med tovrstno dejavnostjo, ne vidim razloga, da tek tudi v celoti golih ljudi ne bi bil zakonit.

 3. says: Tone

  Razlog je enostaven: več nepokrite kože je večja površina za hlajenje.
  Konzervativno (seveda ameriško) pravilo ‘prepovedi bradavičk’ velja denimo v triatlonu, zato predvsem na daljših tekmah, ko se maraton teče med drugo in šesto popoldne, te neumne prepovedi pridejo res do izraza.
  Verjamem, da je dekletom samo v topu neprijetno, ampak domišljam si, da je med tekači vseeno manj primitivusov kot v celotni populaciji, zato: prijeten tek.
  Tone

 4. says: Karmen

  V takih situacijah se mi vedno zastavi vprasanje o druzbenem odnosu do telesa.

  Mosko telo naj bi po tradicij sodec bilo nevtralno, zensko pa seksualno oz. seksualizirano. Konec koncev imata obe telesi spolno znacilne dele/organe.

  Skladno s tem prepricanjem se zensko telo druzbeno omejuje oz. normira na drugacen nacin (in skozi drugacne vrste druzbene pritiske).

  Morda je zato druzbeno bolj sprejemljivo, da moski tecejo zgoraj brez zenske pa ne. Poleg tega so se prakticni razlogi (opletanje) in spolno nadlegovanje, ki bi ga morebitne razgaljene tekacice zagotovo dozivele. Zal je danes se vedno tako, da se tudi za to okrivi zenske (in kaj imajo obleceno), ne pa nadlegovalce (in zakaj si sploh drznejo spolno nadlegovati zenske).

  Sice pa je slisati razlicne poglede zakaj naj bi zensko razgaljeno delo zbujalo strasti mosko pa ne. Here’s my 2 cents

  Morda zato, ker s(m)o zenske bile dolgo casa (in morda se vedno) videne kot pasivno seksualna bitja – torej nekdo, ki nima lastne zelje/strasti, ampak lahko samo ugodi/sledi zelji drugega/moskega.

  Morda zaradi tega, ker naj bi razgaljeno zensko telo moske navajalo k seksu in nasilju (in druzba za katero koli od teh dveh moznosti okrivi zensko). V tem primeru se mi vedno nehote zastavi vprasanje – kako lahko nekdo, ki se ne zna “brzdati” v takih zadevah, prevzame odgovornost za karkoli, vkljucno z vodenjem drzave, podjetja ipd.

  Kaj pravijo drugi?

Komentiranje je zaprto.