O človekovih pravicah, vladavini prava, demokraciji in svobodi medijev

Foto: Cristian Escobar via Unsplash.

V družbi, v kateri prevladujejo vključenost, strpnost, pravičnost, solidarnost in nediskriminacija, vrednote, na katerih temelji EU, ne bi smele biti vprašljive. Ali vsaj ne problem. Pa se zdi, da smo ravno tam, da je vse več držav, članic EU(!), kjer voditelji načrtno najedajo demokracijo, načelo pravne države in spoštovanje človekovih pravic. Vse številčnejši so tudi napadi na svobodo medijev.

O tem, kaj je problem in zakaj, kakšna je vloga evropskih inštitucij in možne rešitve, s katerimi bi lahko zamejili avtoritarnost in spodrezali krila populizmu, smo se v 2021 pogovarjali z vrhunskimi strokovnjaki in strokovnjakinjami.

1. O tem, kaj sploh je vladavina prava, o iliberalnih tendencah na Madžarskem in Poljskem ter primeru Slovenije, smo intervjuvali Rolanda Freudensteina, podpredsednika evropskega think tanka Globsec.

2. Preden bo bolje, bo najprej slabše, pove prof. Laurent Pech z londonske Middlesex University, ko se pogovarjamo o krizi v EU, napadih na evropski pravni sistem, eroziji vladavine prava na Poljskem in Madžarskem ter načinih, kako postopati z državo članico, ki sistematično krši dogovorjena pravila igre.

3. Z Matjažem Grudnom, direktorjem za Demokratično participacijo pri Svetu Evrope, govorimo o napadih na medije in razlogih, zaradi katerih ljudje izgubljajo vero v demokracijo.

4. Prof. Sabina Mihelj z Loughborouh University pojasni vlogo tradicionalnih medijev, družbenih omrežij in digitalnih platform pri politični polarizaciji v Srednji in Vzhodni Evropi v času, ko prihaja v regiji do dramatičnih sprememb.

5. S prof. Bojanom Bugaričem, ki deluje na The University of Sheffield, smo se pogovarjali o vzponu populistov in avtoritarcev po vsem svetu ter zaskrbljujočih trendih v Srednji in Vzhodni Evropi.

6. Odvetnik in aktivist Veysel Ok nam pomaga razumeti situacijo v Turčiji, kjer so se stvari po neuspelem prevratu Erdoganovega režima strahovito poslabšale.

0 replies on “O človekovih pravicah, vladavini prava, demokraciji in svobodi medijev”