O glivicah in glavicah na nohtih sloganov političnih strank

Avtorica: Joži Zanoškar, neoliberalna kartonažna šivilja. Na Twitterju jo najdete pod @Zanoskarca.

Se ji umikam in umikam, pa buta vame in me zalezuje. In ker očitno ne bo dala miru, ji bom nekaj krepkih povedala kar v obraz. Zaradi mene je to lahko tudi noht. Govorim o politični kampanji, ki sem se ji skrila, odkar pa sem prebrala nekaj političnih sloganov, mi je pa pritisk tako narastel, da sem dobila krč na dvanajsterniku.

Z glavnino sloganov, ki sem jih videla v kampanji za predčasne volitve 13. julija leta gospodovega 2014, je tako, kot s tisto reklamo za glivice na nohtih. Ko se dva pogovarjata in namesto glav so jim kreativci na glavo posadili … nohte. Ob teh reklamah se vedno vprašam, s kakšno prezentacijo so prepričali vodje marketinga, da so kupili tovrstne kreativne rešitve, saj povprečni volivki – to sem jaz – nohti namesto glave pomenijo …WTF?

Z enakimi občutji spremljam politično kampanjo, berem slogane in se sprašujem, če ne gre za neko perfidno zaroto gurujev in šefov strank. Namreč slogani so si v svojem konceptu podobni. Naslavljajo projekcijo tistega, kar si stranka želi, da bi bila. V slogane so stisnili svoje podzavedno, ki pa ven buta v obratni obliki. Guruji so sklenili en pakt, da v času kampanje postrani izvajajo še kolektivni IQ test povprečnega volivca.

ZAVEZNIŠTVO ALENKE BRATUŠEK

Gremo najprej k poveljnici Alenki, ki se je kot ženska pustila prepričati, da je beseda zavezništvo prava za njeno stranko. Zavezništvo je vojaški termin (Natovo zavezništvo in to) in skupaj s pogumom napeljuje na naskakovanje bojnih linij in ne na nežno ročico matere in partnerice, ki bi jo v času krize želeli in potrebovali.

bratusek

SD, SOCIALNI DEMOKRATI

SD so sama dejanja. Tudi oni so padli na finto malih narcisizmov. V kampanji, kjer imaš vsaj dve stranki, ki nosita ime prvih nosilcev, se ena redkih strank s tradicijo, trži z imenom nosilca. Dejanja in Ljudmilina prihodnost. Jaz to berem, da bodo šli od dejanj k besedam, zato mi je tudi ta malo sumljiv, ampak danes sem itak malo smotana in vse šinfam.

zidan

PS, POZITIVNA SLOVENIJA

Pošteno Janković. Tu sem še jaz brez besed. Resda se je nekoč ukvarjal s prodajo in verjetno je res, da bo nekdo, ki kupi reklamo z nohti namesto glav, kupil tudi pošten slogan.

(vir: pozitivnaslovenija.si)

SDS, SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA

Janševa SDS, ki se je specializirala v tem, da zavrača in besedno oklofuta vse, ki niso predani SDS, bi se šla enotnost. Verjetno smo si enotni v tem, da enotnost s pljuvanjem po vseh drugače mislečih volivcih, vodi v neenotnost.

sds

DeSUS, DEMOKRATIČNA STRANKA UPOKOJENCEV SLOVENIJE

Desusov predsednik, ki je po odhodu Jelinčiča iz glavnega odra, začel igrati dežurnega klovna kampanj in politike, se prodaja z … dostojanstvom? V bistvu ga ponuja ljudem in če je taprav Gorenc bi si želela, da ga nekaj zadrži tudi zase.

erjavec

ZDRUŽENA LEVICA

Združena levica je za spremembo politike, ne le obrazov. Ta slogan se bere kot tiste priprošnje pri maši. Zveni tako lepo, a veš, da te nihče ne posluša.

zdruzena_levica

SLS, SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA

SLS je vredna upanja. No vmes imajo še tisti ZA, ampak se mi zdi, da je treba brati kar brez njega. Ob teh bolečih javnomenjskih raziskavah jim res ostane samo še upanje, da stranka s 100-letno zgodovino ne doživi usode Titanika.

bogovic

DL, DRŽAVLJANSKA LISTA

Bojan Starman iz DL pa kar z rubikovo kocko. On ve, kaj dela. To itak že 30 let, odkar je kocka na trgu, ve vsak mulc, ki zna kocko sestaviti v nekaj sekundah. Ampak drugače mi je všeč, da se je tip vsaj za to sliko oblekel v cunje, vredne nekdanjega direktorja Mure. Zadnjič je naokoli po studiju skakljal v karirastem suknjiču.

starman

NSi, NOVA SLOVENIJA

NSi se je vrgla v šlogarstvo. Odgovor za prihodnost. Za stranko, ki je v času kampanje za Družinski zakonik brezsramno dala vedeti, da iz nje buta srednji vek, zdaj gleda v prihodnost. Kar je fajn, ker bo NSi videla, da so v prihodnosti tudi družine dveh žensk ali dveh moških z otroki. Je pa res tudi, da imajo v sloganu navedeno krščanski demokrati in katoliška vera res vidi v prihodnost, saj ponuja nebesa po opravljenem poslanstvu na zemlji.

NSi

SMC, STRANKA MIRA CERARJA

Cerar je še najbolj moder, ker je tako kot Medved Pu, ki samo je, on zgolj moder. Kar tudi je, če je doktoriral. Čeprav moja sestra pravi, da z vstopom v politiko kaže, da morda le ni tako zelo moder, kot se predstavlja v sloganu. Sestra še sumi, da so se Cerar in Zeleni, ki se predstavljajo s Slovenija brez Zelenih!?, nekako spajdašili. Ona trdi, da bo Slovenija s  Cerarjem in modra in zelena.

cerar

SNS, SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA

SNS in Jelinčič je pa v bistvu najboljši. Itak. In tudi on se prodaja s svojim nasprotjem.

jelincic

VERJAMEM, LISTA DR. IGORJA ŠOLTESA

V Verjamem menijo, da se z državo lahko upravlja bolje. Slogan zveni kot kakšen naslov ukraden iz lokalnega časnika. To verjamem tudi sama, a si želim, da bi prihodnji upravljalci imeli tudi malo kreativnosti v sebi.

soltes

ZELENI SLOVENIJE

zeleni

 

Guruji, ki so stranke prepričali v imenitno sporočilno vrednost sloganov, so moji zmagovalci. Ti bi morali nastopati na soočenjih. Ujeli so hrepenenja povprečne slovenske duše, ki si želi videti poštenega Jankoviča, Janšo, ki deluje k enotnosti, dostojanstvenega Erjavca, jekleno lady AB, modre in zelene politike. Oni so tisti, kot bi rekel Zmago, v bistvu najboljši. Oni bi morali prevzeti vlado.

 

Opomba: Manjkajo Pirati in Stranka Naprej Slovenija, če kje opazite njihove predvolilne plakate/slogane, se oglasite v komentarjih. Hvala!

Viri: pozitivnaslovenija.si, desus.si, Državljanska lista Facebook, NSi Facebook, www.sns.si, www.zidan.si, www.sds.si, www.sls.si, www.rtvslo.si, Zeleni Slovenije Facebook, www.alenkabratusek.si, www.mirocerar.si, Igor Šoltes Facebook, Združena levica Facebook.

One reply on “O glivicah in glavicah na nohtih sloganov političnih strank”
  1. says: Bralec

    Spoštovana Metina lista! Sem vaš velik podpornik. Velik podpornik ideje o “drugačnem” mediju, zelo ste mi (bili) všeč. Ampak tale članek je pa navadno skropucalo in dragi uredniki, čemu ga objavljate? Razumem, da gospodični/gospe politika ni všeč. Tudi meni ni. Razumem, da ji ponudba na bližajočih volitvah ni všeč. Tudi meni ni. Razumem, da so oglasne kampanije zgrešene. Ampak trditve o tem, da so slogani napačni, so povsem neargumentirane, strahovito gostilniške, nestrokovne, neobjektivne, neprofesionalne, žaljive! Sramota, res. Če pomislim, da za listo med drugim stojita tudi novinarja, kot sta ga. Briški in g. Kučič, ki naj bi bila resna in profesionalna novinarja. No, vesta, tale članek pa je vse prej kot to. Je otročji in bi se ga sramoval še vsak cenen bloger, ki vpije v luno od svoje naveličanosti in zdolgočasenosti. Zame niste več resen medij, žal. Meta, dejte tole dol s spleta. Sodi v bližnje gostilne in lokale, prežete z vonjem po alkoholni pijači. Pa LP, Razočaran bralec.

Komentiranje je zaprto.