O Metkinih piškotkih na kratko in na dolgo

(foto: Kim Navarre via Flickr)
(foto: Kim Navarre via Flickr)
(foto: Kim Navarre via Flickr)

Avtor: Miško Kranjec, Metina lista. Na Twitterju ga najdete pod @miskokranjec.

Ali metinalista.si uporablja piškotke?

Da.

So nujni za delovanje in izboljšajo mojo uporabniško izkušnjo?

Ne. Metinalista.si bo delovala tudi, če boste prepovedali nalaganje piškotkov. Vsebine bodo še vedno odlične :).

Zakaj potem sploh uporabljate piškotke?

Na Metini listi spremljamo statistiko obiska strani in priljubljenost objavljenih vsebin. To nam pomaga pri kreiranju uredniške politike naših vsebin. Zato uporabljamo orodje za analitiko Google Analytics, ta pa za svoje delovanje zahteva piškotke. Poleg tega na spletni strani uporabljamo vtičnike Facebook in Twitter, ki vam olajšajo deljenje vsebin z drugimi.

Katere piškotke uporablja metinalista.si?

Uporabljamo naslednje piškotke:

Obvezni piškotki

Piškotki, s katerimi shranimo podatek, ali se strinjate z uporabo piškotkov na naši strani ali ne. Trajanje piškotkov je 1 leto.

wordpress_test_cookie
wordpress_logged_in_[hash]

Neobvezni piškotki

Samo v primeru, če boste oddali komentar, dobite tri piškotke. Ti piškotki shranijo vaše podatke, da vam jih ni potrebno ponovno vpisovati. Imajo kratek čas trajanja, 30 min.

comment_author
comment_author_email
comment_author_url

Če nam dovolite uporabljati analitiko, vam Google namesti nekaj piškotkov. Najdaljši rok trajanja teh piškotkov je 2 leti.

_utma
_utmb
_utmc
_utmz

Na spletni strani uporabljamo vtičnike za družbena omrežja Twitter in Facebook. Občasno objavimo tudi video vsebine iz spletnih mest YouTube in Vimeo. Ti vtičniki vam bodo namestili svoje piškotke, nad katerimi nimamo vpliva. Vtičniki za družbena omrežja so onemogočeni, dokler izrecno ne dovolite uporabe njihovih piškotkov. Če ne želite piškotkov družbenih omrežij, je najbolje, da piškotke popolnoma onemogočite.

Zakaj me opozarjate o piškotkih?

S 15. 6. 2013 stopi v veljavo Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki v 157. členu določa pravno osnovo, na podlagi katere moramo lastniki spletnih strani poskrbeti za zasebnost obiskovalcev spletne strani. Tu si lahko zakon preberete. Na uradu Informacijskega pooblaščenca so pripravili zbirko pogostih vprašanj in odgovorov.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video …), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družbenih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Vrste piškotkov

Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani. Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.

Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja. Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

Začasni ali sejni piškotki
Trajni ali shranjeni piškotki
Lastni piškotki
Drugi piškotki

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le-teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

Poglavji Kaj so piškotki? in Vrste piškotkov sta povzeti iz spletne strani piskotki.net. Ta del zapisa je avtorsko delo piskotki.net.

Koristni nasveti in povezave

Splošni pogoji o zasebnosti nekaterih družbenih omrežij:

Twitter
Facebook
YouTube
Vimeo

Kako z nastavitvami brskalnika učinkovito upravljati s piškotki:

Upravljanje piškotkov

To ni to. Jaz iščem recept za piškote.

V tem primeru dovolite, da vam ponudimo knjigo odličnih receptov Najboljše drobno pecivo, avtorice Helene Kambič Krže. (pdf)

 

0 replies on “O Metkinih piškotkih na kratko in na dolgo”