O Pehtah in Mojcah

stric Bedanc
Stric Bedanc (foto: osebni arhiv)

O Pehtah in Mojcah

Kranjskogorsko druščino, nabrano okrog navihanega Kekca, Slovenci poznamo skozi zgodbe Josipa Vandota. Le malokdo pa pozna starejše, ljudske pripovedi, iz katerih je črpal pisatelj, ki se je podpisoval tudi kot Cvetko Slavin. Te so se nam ohranile v posnetkih zgodbarja Petra Jaklja – Smerinjekova, v njih pa so vloge, ki jih poznamo iz knjig in filmov, kar precej premešane. Glavni junak ni Kekec, temveč Krawžlov Lojzek, Pehta in Bedanc pa sta dokaj dobrodušna lika. Otroci se ju resda bojijo, a s tistimi, ki so prijazni do njiju, sta prijazna tudi onadva. Na relaciji Kranjska gora – Črna vopa, kjer domuje Pehta, tako poteka živahna blagovna menjava soli iz doline za visokogorsko strd in maline, vloga glavnega negativca pa pripade Kosobrinu, kumrnemu pridaniču, ki ugrablja otroke.

Pehta je v svojem bistvu torej dobrodušna zeliščarica, Mojce pa v tistih povestih ni. Zato priporočim neko drugo, ki domuje na mojcas.com. Na branje!

Boštjan Gorenc – Pižama

Stric Bedanc (foto: osebni arhiv)
Stric Bedanc (foto: osebni arhiv)

 

(Branje tega tedna – junakinji sta bili teta Pehta in Mojca)

Ponedeljek – Za vsako bolezen rož’ca raste

Torek – Koga se pa toko dereš?

Sreda – Sonce, Mojca, sonce se je dotaknilo tvojih oči

Četrtek – N’č več se ga ne bomo bali

Petek – Kdo mi je bajto tokole razdjau, te prašam?

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Ljubljana. Hvala!

0 replies on “O Pehtah in Mojcah”