O tem, kako »fantje študirajo, punce pa berejo«

Odkar se nekoliko bolj intenzivno ukvarjam s problematiko mladih žensk v politiki, od časa do časa slišim kakšno zanimivo, včasih strašljivo zgodbo. Oni dan mi je ena od študentk na vprašanje, zakaj v predavalnici ne steče pogovor, zakaj se v glavnem nasmehnejo, nakremžijo ali naredijo kakšno grimaso, rečejo pa nič, v odgovor dala naslednjo razlago: “Veste, profesorica, med študenti je prevladala naslednja interpretacija razlik med študentkami in študenti: študentje študirajo, študentke pa berejo. Pri tem so se študentje vzpostavili kot tisti, ki so ne samo načitani, ampak tudi študiozni in teoretsko podkovani, me pa zgolj pridne, torej tiste, ki berejo, se pa ne upamo oglašati. Če pa se že kakšna opogumi, ji hitro – če ne v predavalnici, pa na odhodu iz nje, ali na hodniku – kolegi, ki ‘študirajo’, postrežejo s kakšno cinično pripombo”.

Neka druga študentka, ki ni samo ena najboljših, načitanih in študioznih, ampak tudi aktivna na številnih področjih, tudi ena tistih, ki ji oglašanje in javno nastopanje ne delata težav, pa mi je blizu zgoraj omenjenega pogovora povedala, kaj se je zgodilo njej. Ker je aktivna tudi v različnih študentskih in drugih (političnih) združenjih  oziroma organizacijah, ima dovolj dober vpogled v to, kaj se v njih dogaja. Ker izhaja iz precej politično mislečega družinskega okolja in je že tretja generacija »aktivnih državljank« svoje družine, se mi je zdela relevantna sogovornica v zvezi s temo, o kateri pišem. Njej, ki  je vsestransko razgledana, študiozna in aktivna, so kolegi v organizaciji, v kateri deluje tudi sama, ko so delili pomembna mesta odločanja, ponudili tajniško mesto. Torej mesto podpornega člena, ne pa mesto, s katerega je mogoče sprejemati pomembne politične odločitve, usmerjati delovanje in presojati možne alternative.

Nadaljevanje zapisa lahko preberete na TEJ povezavi.

 

prof. dr. Milica Antić gaber
Prof. dr. Milica Antić Gaber (foto via Univerza v Ljubljani)

Avtorica: prof. dr. Milica Antić Gaber, sociologinja in ena vodilnih slovenskih strokovnjakinj za ženske v politiki ter feministično politično teorijo.

 

 

One reply on “O tem, kako »fantje študirajo, punce pa berejo«”
  1. says: Mitja Šega, @mitsega

    Kako se postaviš po robu praksi, če ta (kot v tem članku) ni bila artikulirana?

Komentiranje je zaprto.