Ob rojstnem dnevu koalicije ali kako papir vse prenese

10. slovenska vlada (foto: Tamino Petelinšek, STA)
10. slovenska vlada (UKOM, foto: Tamino Petelinšek, STA)

Ob prvem rojstnem dnevu koalicije smo ponovno prebrali prvo stran koalicijske pogodbe, ki je danes mnogo bolj zanimivo branje kot je bila tistega februarja 2012. Načela koalicijske pogodbe delujejo kot novoletne zaobljube, ki jih odplavi že prva odjuga. So tako čista, spravna in spoštljiva, da bi jih lahko poimenovali kar Pahorjeva načela. Koalicijski partnerji, predvsem največji med njimi, stranka SDS, so z njimi ravnali kot z zapitim zetom, ki trpinči ljubljeno hči. Povozili so jih s plugom in le ugibamo lahko, katero težko mehaniko, specializirano za teptanje načel, bi uporabili, če bi ta koalicija doživela srednja leta.

“Koalicijski partnerji v okviru dela državnega zbora in vlade ne bomo odpirali vprašanj interpretacije polpretekle zgodovine (dogajanja v drugi svetovni vojni in po njej) in se bomo držali načela, da naj politika o teh vprašanjih spregovori samo v primeru, ko se je sposobna poenotiti.”

Naj spomnimo na nekaj teh razglašenih trenutkov koalicije, ki bi morala izkoristiti priložnost, da ostane tiho, če bi sledila koalicijskim načelom.

– junija lani praproščaki niso bili povabljeni, da sodelujejo na državni proslavi. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije! Vzrok: rdeča zvezda na praporjih.

– državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, katera kitica Zdravljice je bolj prava? Zakon o grbu, zastavi in himni iz leta 1994 v petem členu določa, da je himna “sedma kitica pesmi Franceta Prešerna “Zdravljica”, na melodijo iz zborovske istoimenske skladbe skladatelja Stanka Premrla”. Da niti ne omenjamo, kako številni kulturniki niso dobili vabila na proslavo v Cankarjevem domu.

(vir: Twitter)

– nagovori predsednika vlade Janše, ki na plan po potrebi rad privleče Barbarin rov, zadnje čase pa si pri iskanju paralel s preteklostjo pomaga z rjavosrajčnimi, fašisti in Čebinami.

“Koalicija bo zavezana vrednoti svobode posameznika, ki je lahko omejela le s pravicami in svoboščinami drugih: vrednotam strpnosti, spoštovanja etičnih in drugih manjšin ter spoštovanja drugače mislečih.”

Ljudmila Novak, France Cukjati, Marjan Pojbič in somišljeniki koalicije dr. Ivan Štuhec, dr. Tadej Strehovec itd. so v rosnem prvem mesecu koalicije, v času kampanje za Družinski zakonik, kar tekmovali, kdo bo bolj silovito poteptal to načelo.

– kampanja za (beri: proti) Družinski zakonik

– sodba Evropskega sodišča za človekove pravice glede odškodnine Izbrisanim in neokusne interpretacije po Twitterju. Prednjačil je dr. za manjkajoče vejice, generalni sekretar vlade Božo Predalič.

(vir: Twitter)

– tajnost poravnalne sheme Izbrisanim

“Koalicija si bo prizadevala za čim višjo raven kulture političnega dialoga, temelječega na moči argumentov, brez osebnih diskreditacij, nestrpnosti in žaljivih izjav.”

– verbalni napadi SDS na Viranta, Žerjava, šefa KPK, Gorana Klemenčiča, nadaljujejo se diskvalifikacije šefa Vrhovnega sodišča in šefa tožilstva

– ocena strokovnosti pripravljenega memoranduma za arbitražno sodišče

Predsednik vlade Janez Janša: »Zadeve niso dobro pripravljene. Če ste v šoli napisali slab spis ali slabo odgovarjali na vprašanja, kaj je rekla učiteljica?« (vir)

govor predsednika vlade na Zborovanju Zbora za republiko, 8. februarja 2013

“Politika se ne bo vmešavala v delo medijev, uredništev in novinarjev; meja svobode novinarskega dela sta lahko samo zakon in profesionalna etika.”

zastraševanja s prekinitvijo delovnega razmerja novinarju Dela, Dejanu Karbi

– tega načela se še prav trdno drži notranji minister, dr. Vinko Gorenak, ki ne zamudi priložnosti, da pokomentira delo medijev

(vir: Twitter)
(vir: Twitter)
(vir: Twitter)

– Ob razpravi o begu možganov iz Slovenije, Janša v pogovoru za TVSLO: »Vendar to piše v Delu, tam pa niti osmrtnicam ni za verjeti«. (vir)

– 101 komunikacijska bravura Jerneja Pavlina, tiskovnega predstavnika največje koalicijske stranke SDS.

“Koalicija bo v duhu državotvornosti spoštovala državne institucije in zagotavljala dobro sodelovanje vlade z državnim zborom, predsednikom republike in sodno vejo oblasti.”

– o dobrem sodelovanju vlade s predsednikom republike bi vedel več povedati nekdanji predsednik, dr. Danilo Tuerk

 

Poljubno dopolni (ne)spoštovanje koalicijskih načel.

Metina lista

 

Pogodba za Slovenijo, 2012 – 2015 (vir: SDS)

 

0 replies on “Ob rojstnem dnevu koalicije ali kako papir vse prenese”