Olive v kozarcu

Olive v kozarcu (foto: Milena Vogrinc)
(foto: Milena Vogrinc)

Jesen je najlepša, če jo lahko doživiš ob morju. Vi, ki živite tam, kjer bi si jaz, celinka, želela, me verjetno ne razumete. Imate smokve, granatna jabolka, kapre (saj res, rastejo kapre pri nas?) in oljke skoraj pred nosom, jaz jih pa rabutam, ko pridem blizu. No, kakšno smokvo že snamem iz bližnjega grma, kaj drugega pač ne. Pridno vprašam lastnika, če smem. Jaz sem olive pobirala iz enega drevesa na Hvaru in ker zadnjih deset plus let preživljam dopust na popolnoma drugačen način kot sem ga pred tem, imam na voljo vedno tudi kuhinjo in malce iznajdljivosti.

Olive morajo biti dovolj zrele za takšno pustolovščino, kakršno sem se šla jaz. Aha, ja…vložila sem jih. Rada jih imam in sem, da malo pospešim dan, štiri dni preživela z njimi.

(foto: Milena Vogrinc)

Za tole vlaganje sem ubrala en postopek, ki sem ga našla na netu. Zdi sem mi, da takšno delo z olivami ni ravno pogost pojav in je zdajle primeren čas, da še kdo, ki se bo odpeljal na izlet v slovensko Istro, obere kakšno kilo oliv. Glede na to, da je Ivo videl kako sem to počela, verjamem, da ni šlo nič narobe (hmmm, morda pa on niti ne ve, žene pa ne vpraša, kako jih vlaga), je pa res, da sem kasneje našla enostavnejši recept, tako da kakorkoli boste delali, če boste, uspelo bo. Zadovoljni bodo predvsem ljubitelji tega čudovitega ploda. Ja, ja, pa tudi Ivo, stari Hvarčan, je priznal, da so dobre.

Nabrane olive narahlo potolčeš s kamnom (za tega res ni problem), jih streseš v primerno veliko posodo in čez naliješ morsko vodo (tudi za to vodo ni problem). Tako naj stoji in čaka tri dni. Ko napoči dan x, odliješ vodo, jih nekako osušiš (odcediš), pretreseš v pekač od pečice, tako da niso na debelo ena čez drugo. Potreseš z grobo morsko soljo, daš v pečico na 50 stopinj, in greješ tako dolgo, da se koža oliv začne grbančit. Ohlajene olive nadevaš v kozarce, jih še dodatno malo konzerviraš s soljo ali tudi zaliješ z dobrim oljčnim oljem. Če je pri roki kakšna vejica rožmarina ali origana, ne škoduje lepoti in zdravju v glažku. Kozarčke zapreš in daš v hladilnik. Bojda lahko tudi zamrzneš olive in jih, ko jih rabiš, tako pripraviš. Če nimate možnosti tega počet ob morju, nesite olive domov in namesto morske uporabite vodo iz pipe in jo posolite in vsak dan menjajte.

Milena Vogrinc, avtorica bloga Al Dente

Olive v kozarcu (foto: Milena Vogrinc)

 

P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Septembra smo objavili: Zacukana juhica (Karmen Mlinar), Sezona marel na kvadrat (Milena Vogrinc), Pečene karamelizirane hruške (Maja Žorga Dulmin), Jesensko pito iz lisičk (Špela Jereb Planinšek), oktobra: Ekotako, spletni urbani vrt, Štorovke nekoliko drugače (Slavko Šerod), Galette s cigančicami (Zulejka Javeršek). Hvala vsem!

0 replies on “Olive v kozarcu”