Pajki: oralni seks in druga nenavadna spolna vedenja

Raziskovalci in raziskovalke Biološkega inštituta Jovana Hadžija, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti smo ob raziskovanju spolnega vedenja Darwinovega drevesnega pajka pričakovano opazili pester nabor spolnih vedenj, med drugim spolni kanibalizem, obvezovanje partnerja, čepitev genitalij in kastracijo.

Presenetljivo smo odkrili tudi oralni spolni kontakt (objava v reviji Scientific Reports), ki je v živalskem svetu, z izjemo sesalcev, izjemno redek. Pri Darwinovem drevesnem pajku samec najprej strupnik zatakne v samičine genitalije in nato v njih izpljune slino.

Podrobnosti spolnega vedenja Darwinovega drevesnega pajka ob slikah in video posnetkih.

SLIKA 1: Eden od načinov, kako ubežati kanibalizmu, je parjenje s samico, ki se je pravkar levila. Zaradi tega med samci poteka izrazita tekmovalnost za mlade, vendar skoraj odrasle samice. Slika A prikazuje samca, ki ščiti skoraj odraslo, torej še deviško samico, na sliki B pa je paritev z njo le nekaj minut po levitvi (zaradi mehkega zunanjega skeleta je samica popolnoma nemočna).

Slika1

VIDEO 1: Samice so večje, samci pa majhni in številni. Zaradi porušenega razmerja med spoloma, se samice parijo z več samci. Spolni kanibalizem je samičin mehanizem izbire spolnih partnerjev.

SLIKA 2: Ker so samice poligamne, so samci tekom evolucije razvili mehanizme, ki bi jim lahko izboljšali možnosti oploditve samičinih jajc. Eden takih je čepitev samičinih genitalij. Med vsakim parjenjem samec odlomi svoja parna spolna organa, delčki le teh pa kot čepi ostanejo v samičinih parnih spolnih odprtinah (slika C, pogled iz zunanje strani) in segajo vse do kamric za shranjevanje sperme (slika D, pogled iz notranje strani). Po parjenju si samec odgrizne iznakažena spolna organa in postane evnuh (sliki A in B), kar ga naredi agresivnejšega v boju s še plodnimi rivali.

Slika2

VIDEO 2: Samci, ki ne uspejo poiskati mladih samic, poskusijo pri »starejših«, ki v povprečju požrejo kar tretjino svojih snubcev. Eden od načinov, da samec izboljša možnost svojega pobega, je obvezovanje samice, ki upočasni njen napad.

VIDEO 3: Po parjenju si samec odgrizne spolovila.

VIDEO 4: Oralni spolni kontakt pri Darwinovem drevesnem pajku. V živalskem svetu je, z izjemo sesalcev, to izjemno redek pojav. Izgleda tako, da samec najprej strupnik zatakne v samičine genitalije in nato v njih izpljune slino. Tovrstno vedenje je prisotno pri vseh samcih v vseh fazah parjenja, samec ga izvaja, dokler ga samica agresivno ne prekine, tudi do 100x v enem parjenju. Predvidevamo, da izpljuvana slina samici služi kot signal kvalitete samca ali samcu nudi fiziološko prednost v kompeticiji spermijev.

 

Dodatne povezave:

– Novica o odkritju oralnega spolnega kontakta pri drevesnih pajkih

– Objava v reviji Scientific Reports

 

matjaž gregorič
Dr. Matjaž Gregorič (foto: osebni arhiv)

Avtor: dr. Matjaž Gregorič, arahnolog in evolucijski biolog. Ukvarja se z raziskovanjem biološke raznovrstnosti in mehanizmov, ki jo generirajo. Posebej ga zanimajo izjemni biološki materiali ter kako naravna in spolna selekcija oblikujeta vedenje živali. Kot objekt raziskav v glavnem izbira pajke in njihove mreže. Navdušujejo ga tudi filmi in šport. Na Twitterju ga najdete pod @matjazgregoric.

0 replies on “Pajki: oralni seks in druga nenavadna spolna vedenja”