Pariz avgusta 2016 (fotoreportaža)

Igralka Audrey Hepburn je nekoč dejala: “Pariz is always a good idea.” (op. Pariz je vedno dobra ideja) Zdi pa se, da se po terorističnih napadih, ki so letos pretresli Francijo, in številnih stavkah, ki so paralizirale promet in življenje zlasti v Parizu, veliko turistov Parizu izogiba. Po uradnih podatkih so se za odlog čarobnega Pariza odločili zlasti Američani, Japonci, petični gostje iz Zaliva.

Če ste si kdaj želeli v Parizu spati v prestižnem Ritzu ali drugih hotelih s 5 zvezdicami, kot so Bristol, Peninsula, George V, zdaj je priložnost. Hoteli ponujajo več kot 50% nižje cene od običajnih.

Ena izmed žrtev terorističnih napadov je tako turizem. Po podatkih turistične organizacije je v prvi polovici leta za 15 % manj tujih gostov in bojijo se, da bo odstotek, ko se bo čutil kot učinek napada v Nici, še višji. Več TU. Po drugi strani pa je zdaj imeniten čas za obisk Pariza. Vrste so manjše, v Louvru beležijo 20 % manjši obisk, na Slavoloku zmage 32 %, kar pomeni, da so vrste znosnejše oz. jih ni. Vikend okoli 15. avgusta, ko je turistična sezona na višku, pa v nekaterih predelih Pariza deluje, kot da je zapuščeno mesto. Domačini so pobegnili v Normandijo, Provanso, v Alpe. Pekarne, male restavracije, obrtniki imajo na svojih lokalih napis: Smo zaprti od 1. – 30. avgusta. Po kruh je v nekaterih predelih Pariza treba iti kar v … uf, trgovino. V spodnji fotoreportaži podoba avgustovskega Pariza, kjer se je čas te dni ustavil.

SLIKA: C’est la vie – zasebna plaža na strehi ladje na Seni – nasproti slovitega Quai d’Orsay, francoskega zunanjega ministrstva, kjer je bila dolgo tega nazaj predstavljena ideja o evropskem združevanju.

plaza

SLIKA: Ko smo že pri diplomaciji. Kupola na novem ruskem kulturnem centru je že razburila nekatere Parižane, saj kvari pogled na Eifflov stolp. Novi ruski center ob mostu Alma – v bližnjem podhodu Alma je avgusta 1997 umrla princesa Diana – bo oktobra predvidoma odprl sam ruski predsednik Vladmiri Putin.

rusi

SLIKA: Zelo običajen pogled te dni v Parizu na vratih malih lokalov, pekarn … “Lokal bo od 30. julija do 29. avgusta zaprt.”

lokal

SLIKA: Pogled, ki bi te ob običajnih mesecih tako razveselil – na tone praznih parkirnih mest.

parking

park2

SLIKA: Ni samo pravoslavni ruski center dobil novo zgradbo. Novo preobleko je dobil tudi spomenik jugoslovanskemu kralju Aleksandru I in srbskemu kralju Petru I, ki čuva vhod v Bolonjski gozd pri Port de la Muette. Na obnovljenem spomeniku so zapisane zadnje besede kralja Aleksandra, ki jih je izrekel po atentatu 9. oktobra 1934 v Marseillesu: “Ohranite Jugoslavijo. Ohranite francosko-jugoslovansko prijateljstvo”.

spomenik

SLIKA: Bolonjski park je imenitna destinacija za vse, ki niso ušli iz mesta. Otoček sredi jezerca ponuja tako zasebnost in ti hkrati daje občutek, da si nekje sredi neokrnjene narave in ne sredi mesta. 

bolonjc

SLIKA: Zadnja pridobitev v Bois de Bologne, fundacija Louis Vuitton, impresivna stavba ameriškega arhitekta Franka Gehryja. V fundaciji je moč videti številne razstave, od stalne razstave lastnika zgradbe, najbogatejšega Francoza Bernarda Arnaulta, do kitajske umetnosti in trenutno poslikana jadra/okna, instalacijo mednarodnega umetnika Daniela Burena.

vuitton

SLIKA: Bois de Bologne slovi tudi kot prostor za izvajanje najstarejše obrti na svetu. Napisov, zaprto do konca avgusta, tu ni bilo videti. 

bolonjc2

SLIKA: Nimajo vsi Parižani za dopust, kaj šele za dnevni obrok ali streho nad glavo. 

revez

SLIKA: Nabrežje Sene, ob delovnikih in nedopustniških poletnih mesecih tudi priljubljen piknik prostor.

piknik

SLIKA: Po napadu v Nici je moč še pogosteje videti tako policiste kot vojake z impresivnim orožjem.

policija

SLIKA: Po terorističnem napadu v Nici so dohode do nabrežja reke zablokirali z avtomobili ali kombiji in betonskimi ovirami. 

policija2

SLIKA: Poletno počasen in ljubek predel mesta Mouffetard, ki leži za Panthenonom in se vleče vse do Botaničnega vrta.

 kul

kul2

SLIKA: V hlastanju za naravo je v Parizu dobra izbira tudi prekrasen Botanični vrt, ki leži ob Seni in se ponaša z izjemno zbirko. Preko rastlin smo na nek način tradicionalno povezani s Francijo, saj je Botanični vrt v Ljubljani nastal ravno v času Ilirskih provinc in so prve lopate vanj zasadili pod francoskim nadzorom. 

botanični

vrt

SLIKA: V senci Botaničnega vrta oz. v sosednji ulici stoji islamski kulturni center ter pariška mošeja. Znotraj mirnega in čarobnega kompleksa se skriva tudi krasna restavracija in čajnica ter hamam, ki očisti duha in telo. 

islamski

islam2ski

ham

islam3

SLIKA: Ladje po Seni vozijo na polno, potem, ko so bile pomladi zaradi zgodovinsko visoko narasle Sene nekaj dni bile privezane. Trdno privezane. 

ladje

SLIKA: Digitalna priseljenca med snemanjem selfija.

selfi

eifel

 

Miriam T. Možgan (foto: osebni arhiv MTM)
Miriam T. Možgan (foto: osebni arhiv MTM)

Avtorica: Miriam T. Možgan. Vedno je imela dolg jezik, ki ga mora v diplomaciji, kjer dela, pogosto držati za zobmi. Kariero je začela kot novinarka na Valu 202, kjer je soustvarjala satirično oddajo Stergo Ergo. Nato je zašla v državno upravo, kjer je svetovala obrambnim in zunanjim ministrom ter predsedniku, kako sobivati z mediji, da odnos z njimi ne bo kot zavožen zakon. V zadnjem času se trudi spodbujati prijateljstvo med narodi, predvsem med Slovenijo in Francijo. Na Twitterju jo najdete pod @MtM68.

Značke
,
0 replies on “Pariz avgusta 2016 (fotoreportaža)”