
Prišel je čas hrušk in jabolk. Če ste taki srečneži, kot sem zadnja leta sama, imate dostop do čisto svojega hruškovega drevesa in lahko še nekoliko predčasno poberete čisto svoje hruške. Ampak tudi če ste brez drevesa, bodite brez skrbi, obnesejo se tudi sosedove, tetine, narabutane in celo kupljene hruške. Samo glejte, da so še trde in še ne čisto zrele, da bodo po pečenju še obdržale obliko.
Tale recept je izredno preprost in preprosto izreden in kot nalašč za crkljanje brbončič na leno nedeljsko popoldne.

Za 4 osebe potrebujete:
- pol kilograma trdih hrušk
- sok pol limone
- 50 gramov sladkorja (če želite več karamele, lahko sladkorja date tudi več, to je ena redkih sladic, kjer razmerja niso tako zelo pomembna)
- pol stroka vanilije
- 50 gramov masla
- 2 žlici vode
- pb. .5 kg navadnega jogurta
Postopek:
- Pečico ogrejte na 190 stopinj C.
- Hruške najprej olupite, jih prepolovite in jim odstranite peške in trdi del, ki teče od pešk k peclju.
(foto: osebni arhiv MŽD) - Pokapajte jih z limoninim sokom, da ne oksidirajo preveč.
- Postrgajte semena polovice stroka vanilije in jih zmešajte s sladkorjem.
- Pekač obložite s peki papirjem in nanj položite hruške, tako da prerezana in izdolbena stran gleda navzgor.
- Hruške posipljite s sladkorjem in v jamico vsake hruške položite košček masla.
- Pecite jih na 190 stopinjah najprej pol ure, vmes hruške prelijte z nastajajočo karamelo.
- Po pol ure hruške obrnite in jih pol ure pecite še na drugi strani, vmes pa jih prelijte z nastajajočo karamelo.
- Postrezite še tople z žlico ali dvema navadnega jogurta. In če boste slikali eno tako porcijo hrušk, se poskusite spomniti na sliko, ko hruške prvič nalagate na čist krožnik, ne ko nalagate že repete, tudi če ste prej s prsti pomazali dol vso karamelo, ker bo dobro vidno, da krožnik ni čist. 😉

P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si.